Explosieveilige verlichting voor stof explosiegebieden

ATEX verlichting stof

Op plekken waar grondstoffen worden opgeslagen en verwerkt, kan een explosieve atmosfeer ontstaan. Dergelijke explosiegebieden stof kunnen bijvoorbeeld ontstaan in ruimten met opslagsilo’s, bunkers, laden en lossen en tijdens de verwerking.

Denk daarbij aan: meel, poeders, zoetwaren. Een stofexplosie ontstaat als een mengsel van brandbaar stof met een zuurstofstofbron ontstoken wordt.

In ruimten waar een explosieve atmosfeer kan ontstaan en een zich een stofexplosie kan voordoen, moet explosieveilige verlichting worden toegepast.

Welke EX-verlichting het betreft hangt af van de toepassing en functie van de verlichting en de betreffende ATEX zone.

De ATEX zonering die van toepassing is (zone 20, 21 en zone 22 voor stof) is aangegeven in het explosieveiligheidsdocument. De ATEX verlichting moet op de betreffende zones en kenmerken worden afgestemd.

Betrouwbare ATEX armaturen

ATEX armaturen die toegepast worden in een stof explosiegebied moeten over een juiste certificering en markering beschikken. Er zijn veel EX armaturen in omloop.

U kunt er niet blindelings vanuit gaan dat armaturen geschikt zijn. Een IEC certificering betekent bijvoorbeeld niet dat de armaturen ook in Europa mogen worden gebruikt. Hiervoor is een ATEX certificering vereist.

Daarbij is het zaak om kritisch te kijken naar herkomst en een officiële certificering. Kies voor bewezen explosieveilige armaturen qua levensduur, IP-waarden en lichtkwaliteit.

Lichtplan voor het beste resultaat

Hoe zorgt u voor een rendabele investering in verlichting voor stof explosiegebieden met het gewenste resultaat? De basis is een doordacht lichtplan. Op basis van het explosieveiligheidsdocument en de functie van de ruimtes wordt de juiste ATEX verlichting geselecteerd op basis van zaken al:

 

Industrieel lichtadvies

Bij het kiezen van de juiste ATEX verlichting voor stof explosiegebieden komt het nodige kijken. Onze specialisten helpen u met het maken van optimale keuzes. Bel T 038 443 24 00 of stel uw vraag.