LED-verlichting parkeergarage

Parkeerverlichting: mooier, duurzamer en veiliger

De verlichting in parkeergarages heeft een belangrijke functie. Het zijn plaatsen met veel bewegingen van mensen en voertuigen; locaties die goed en veilig verlicht moeten zijn. Daarnaast geeft mooie en functionele verlichting een verhoogd comfort voor bezoekers van de parkeergarages.

Ook significant besparen met LED?

Parkeergarages staan bekend om hun hoge energieverbruik door verlichting die eigenlijk continue moet branden. Met de introductie van ledverlichting in parkeergarages kan tot wel 80% op energie worden bespaard. Ledverlichting staat bekend in haar energie efficiëntie en lange levensduur.

Zeker in combinatie met bewegingssensoren is deze verlichting verder “slim” te maken. Deze sensoren detecteren beweging en schakelen de verlichting automatisch uit wanneer er niemand in de buurt is. Zo kan maximaal bespaard worden op energie zonder in te boeten op lichtkwaliteit en beleving in parkeergarages.

Vaak wordt in parkeergarages gekozen voor lineaire ledverlichting:

 • Langere levensduur: LED-lichtbronnen hebben een langere levensduur dan traditionele lampen, waardoor de vervangingskosten worden verminderd.
 • Betere kleurweergave: LED-lichtbronnen bieden een betere kleurweergave dan traditionele lampen, waardoor het gemakkelijker is om kleuren te onderscheiden.
 • Minder onderhoud: LED-lichtbronnen hebben minder onderhoud nodig dan traditionele lampen, waardoor de kosten voor onderhoud worden verminderd.
LED-verlichting parkeergarages

Vervangen van oude verlichting in parkeergarages

Met de stijging van energieprijzen en de uitfasering van TL is het snel vervangen van oude verlichting vaak een interessante businesscase. Wat de meest optimale keuzes zijn hangt af van de wensen en randvoorwaarden die aan de verlichting in de parkeergarage wordt gesteld. In een goed lichtplan worden deze punten meegenomen en op basis daarvan kan een lichtspecialist het beste advies geven.

Onderhoud van verlichting

Bij het ontwerpen van een lichtplan voor parkeergarages is toekomstig onderhoud een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Dat ze gemakkelijk en vrij toegankelijke zijn en tevens goed zijn te reinigen zodat de lichtopbrengst maximaal blijft.

Lichtplan voor parkeergarages

Een lichtplan is een ontwerpplan dat de verlichtingseisen en plaatsing van verlichtingsarmaturen in een bepaalde ruimte schetst. Hierbij wordt rekening gehouden met de behoeften op het gebied van veiligheid, beveiliging en energie-efficiënt van de parkeergarage.

Een goed ontworpen lichtplan voor parkeergarages:

 • verbetert de zichtbaarheid van mensen en voertuigen
 • verkleint de kans op ongevallen
 • heeft een positieve invloed op het verminderen van diefstal, vandalisme en mishandeling doordat donkere plekken worden voorkomen
 • het gevoel van ruimte en openheid van de ruimte kan vergroten
 • geeft besparing op energiekosten


Daarnaast hebben de meeste parkeergarages een commerciële functie en draagt een goede gebruikservaring bij aan de kans dat iemand weer gebruik gaat maken van de faciliteit. Goede, mooie en innovatieve verlichting zorgt voor een goede beleving bij de bezoeker. Daarom maakt de gebruikerservaring ook een belangrijk deel uit van een lichtplan voor parkeergarages.

led-verlichting parkeergarage amsterdam

Waar wordt zoal rekening mee gehouden bij de verlichting van parkeergarages:

 • het doel van de faciliteit
 • de gewenste type verlichtingsarmaturen
 • de verlichtingseisen
 • noodverlichting
 • de ambiance en sfeer die wordt nagestreefd
 • wensen vanuit de architect en opdrachtgever
 • de gewenste lichtopbrengst
 • creëren van een veilige omgeving

Daarbij wordt ook gekeken naar zaken als de hoeveelheid verkeer dat gebruik gaat maken van de parkeerfaciliteit, het type verkeer, de tijd van de dag dat de parkeergarage het meest wordt gebruikt en de specifieke gebieden die binnen de parkeergarage moeten worden verlicht.

Dat een goed lichtplan ook veel besparing kan opleveren wordt nog wel eens vergeten. Een goed lichtplan kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder lichtarmaturen nodig zijn, er minder armaturen hoeven te branden en bespaard kan worden op onderhoudskosten.

De plaatsing van verlichtingsarmaturen is bepalend voor een gelijkmatige verdeling van het licht en voldoende lumen output om het gewenste lichtbeeld te realiseren. Daarbij kunnen verschillende soorten armaturen worden gebruikt voor specifieke taken of gebieden.

Grofweg kunt u de verlichting voor parkeergarages onderverdelen in:

 • Algemene Verlichting
  Algemene verlichting is de basisverlichting die in een parkeergarage wordt gebruikt om de ruimte te verlichten. Het wordt vaak geleverd door plafondverlichting, wandverlichting of verlichting die aan het plafond is opgehangen. Deze verlichting moet helder genoeg zijn om de hele parkeergarage te verlichten en een gelijkmatige lichtspreiding te bieden.
 • Taakverlichting
  Taakverlichting is gerichtere verlichting die is ontworpen om specifieke taken of gebieden te verlichten, zoals in- en uitgangen, betaalautomaten, trappenhuizen en liftlobby’s. Taakverlichting kan worden geleverd door spots, downlights, wandlampen of andere gerichte armaturen.
 • Noodverlichting
  Noodverlichting is verlichting die automatisch wordt ingeschakeld in het geval van een stroomstoring of andere noodsituatie. Dit zorgt ervoor dat mensen veilig de uitgang kunnen vinden in het geval van een noodsituatie. Noodverlichting kan worden geleverd door vluchtroute-aanduidingen, vluchtwegverlichting, noodverlichting op batterijen of generatoren

Meer weten?

Onze lichtspecialisten helpen u met een advies op maat.