Van TL overstappen naar LED

LED-verlichting voor industrie

De uitfasering van TL-verlichting is in volle gang. Sinds 1 september 2023 mag er geen TL-verlichting meer geproduceerd worden en mag dit type verlichting ook niet meer nieuw op de markt worden gebracht.

Dit heeft voor uzelf of als installateur gevolgen voor uw klanten. Door nu over te stappen naar LED-verlichting zorgt u ervoor dat u of uw klanten klaar zijn voor de toekomst en houdt u bovendien de controle op uw planning.

Wanneer TL-verlichting vervangen?

Er mogen geen TL-lichtbronnen meer geproduceerd worden of nieuw op de markt worden gebracht. Wel mogen bestaande voorraden nog worden uitverkocht.

Hierdoor zal er de eerste periode nog tijdelijk TL-verlichting beschikbaar zijn. Hoe groot die voorraad is weet niemand precies. We raden daarom aan om zo snel mogelijk TL-verlichting te vervangen.

Waarom nu overstappen:

  • direct besparen op energie (gemiddeld 50-80%)
  • betere kwaliteit licht voor meer veiligheid, productiviteit en comfort
  • er is voldoende tijd om de verlichtingsinstallaties aan te passen (capaciteit bij installateurs)
  • u of uw klanten komen niet zonder TL-lichtbronnen te zitten.

 

Waarop te letten?

  • staar u niet blind op terugverdientijd, maar kijk naar de ROI gedurende de levensduur van de verlichting
  • kies voor verlichting met een hoge LB-waarde (bijvoorbeeld L90B10) zodat het verval van de lichtopbrengst minimaal is
  • bespaar kosten met een goed industrieel lichtplan (vaak minder armaturen nodig dan bij één-op-éen vervangen en een optimaal lichtbeeld)
  • kies voor voldoende licht en een goede lichtkwaliteit, dit draagt bij aan productiviteit, comfort en veiligheid op werkvloer
magazijn verlichting LED

Lichtkwaliteit LED v.s. TL

Met LED verlichting kan de lichtkwaliteit in opslag & productie omgevingen sterk kan worden verbeterd. In situaties waar bijvoorbeeld TL T8 verlichting al jaren zit, is niet alleen veel te besparen op energie en onderhoud, maar is ook met goede LED verlichting de lichtkwaliteit spectaculair te verbeteren. Conventionele TL T8 verlichting heeft de vervelende eigenschap dat het licht “knippert”. Nu zie je dat niet altijd duidelijk (alleen als je vanuit je ooghoeken kijkt of bijvoorbeeld via een fotocamera), maar het heeft wel nadelige invloed op mensen.

Mensen worden door conventioneel TL licht eerder vermoeid en lusteloos en krijgen sneller last van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn.

LED vs TL

Een ander aspect waarbij TL verlichting het verliest van LED is de kleurweergave. Hierboven ziet u de kleurspectra van de zon (daglicht), LED en TL (fluorescentie) naast elkaar.

Natuurlijk daglicht wordt vaak als uitgangspunt genomen van het optimale licht, waarbij mensen zich het prettigst voelen.

Hier is duidelijk zichtbaar dat het kleurspectrum van goede A-kwaliteit LED verlichting het natuurlijke daglicht het dichts benaderd.

Het kleurspectrum van fluorescentie (TL) is erg piekerig en wijkt sterk af van het kleurspectrum van natuurlijk daglicht.

ROI op uw industriële LED-verlichting

LED-verlichting heeft een zeer hoge ROI ten opzichte van TL-lichtbronnen en is snel interessant. Een nieuwe installatie bedraagt vaak een fractie van de totale kosten van de verlichtingsinstallatie gekeken naar de levensduur.

De impact van een goede kwaliteit verlichting (lees het verschil tussen LED-lichtbronnen) is groot en kan zo enkele jaren langer meegaan. U stelt dus de volgende investering in nieuwe LED-verlichting enkele jaren uit.

Energiebesparing en terugverdientijd zijn een goede indicator, maar het echte rendement berekent u met een ROI-berekening. Wilt u voor uw situatie een ROI-berekening laten opstellen? Vraag vrijblijvend één aan bij onze industriële lichtspecialisten. 

Retrofit lamp of LED-armatuur?

Een veelgenoemd alternatief voor TL-verlichting zijn retrofit LED-bronnen. Hierbij vervangt u in een bestaand armatuur de TL-buis door een LED-lichtbron. Deze past dan op de al aanwezige fitting.

Retrofit verlichting lijkt een snelle, gemakkelijke en goedkope oplossing. Er zijn echter nadelen van retrofit voor TL voor wat betreft de werking, lichtopbrengst en de verwachte levensduur.

Ook vervallen de garantie en CE-markering van de verlichting. Wij raden het gebruik van retrofit lampen dan ook af.

Ons advies is om het in één keer goed te doen en te kiezen voor LED-armaturen. Bij de overstap naar LED-armaturen vervangt u de lamp en het armatuur. Daarbij wordt er een compleet nieuw LED-armatuur geplaatst dat speciaal is ontwikkeld voor LED als lichtbron, compleet met bijbehorende driver en koeling.

Hiermee kiest u voor een echt goede en duurzame oplossing.

Podcast over TL-uitfasering

In Gunneman Insights gaan we in op alle aspecten rondom de omschakeling van TL naar LED binnen de industrie. 

LED-verlichting met de hoogste ROI

Gunneman Group realiseert voor u de hoogste ROI met LED-verlichting. Onze specialisten denken met u mee over de vraag van u of uw klanten, geven advies en argumenten op basis waarvan de beste keuze kan worden gemaakt.

Daarnaast denken we proactief mee over de installatie van de verlichting en maken het u hierbij zo gemakkelijk mogelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld bij de productie al de kabel aan een armatuur monteren, armaturen op locatie aanleveren zonder verpakkingsmateriaal en bestickering aanbrengen voor een vlotte installatie. Dit bespaart installatietijd en dus kosten.

Wil u inhoudelijk meer weten of het uitfaseren van TL-verlichting? Contact één van onze industriële lichtspecialisten. 

LED-verlichting parkeergarages

Alles voor u geregeld 

Onze specialisten kunnen het gehele traject voor u verzorgen of in nauwe samenwerking met technische partners het project realiseren. U heeft er dus geen omkijken naar. 

Kortom; fantastische verlichting zonder gedoe! 

Gerealiseerde lichtprojecten

Voor de vervanging van de bestaande armaturen bij deze voedselverwerker heeft Gunneman armaturen geleverd die aan de hygiëne-eisen voldeed en bestand was tegen de omgevingsfactoren.

De klant was voor de bouw van de nieuwe installatie op zoek naar betrouwbare lijnverlichting waarmee de veiligheid van de medewerkers op de plant op 1 stond, maar waarbij lagere installatiekosten en maintenancekosten dan bij de gebruikelijke verlichting in soortgelijke projecten een pré was.

Voor de bouw van een nieuwe installatie voor de NAM heeft Gunneman verschillende Chalmit armaturen geleverd waardoor de maintenancekosten lager uit vallen dan gebruikelijk.

Merken industriële LED-verlichting

Recente berichten