7 nadelen van retrofit LED

Het vervangen van TL-verlichting is in volle gang. Aangejaagd door de wettelijke uitfasering van TL-verlichting, de forse besparing op energiekosten en de focus op algehele verduurzaming (zoals het verplichte energielabel C in 2023 voor kantoren). Retrofit is een mogelijkheid om over te schakelen op LED. Waarom eigenlijk geen goede optie is, leest u in dit artikel.

Grofweg zijn er drie manieren om TL te vervangen door LED:

    1. De bestaande TL-lichtbron wordt vervangen door een retrofit LED-lichtbron
      In een bestaand armatuur wordt de conventionele lichtbron (T8 26mm / T5 16mm) vervangen voor een LED-lichtbron. Dit type retrofit kan direct worden toegepast met een conventioneel (VSA) of elektronisch voorschakel apparaat (EVSA) zonder aanpassingen.
      Bij VSA‘s dient vaak een dummy starter te worden toegepast.
    2. Aanpassingen in het bestaande armatuur
      Naast het vervangen van de lichtbron door middel van retrofit kunnen er ook aanpassingen gedaan worden in het armatuur.Men gebruikt dan dezelfde retrofit LED-lichtbron, maar verwijdert condensator en VSA/EVSA. Er worden dus aanpassingen gedaan in het bestaande armatuur om extra energie te besparen.
    3. Complete armatuur vervangen
      De complete armatuur wordt vervangen door een armatuur met een geïntegreerde LED-lichtbron. Het armatuur is specifiek ontworpen voor de juiste lichtuitstraling en warmtehuishouding van de geïntegreerde LED-lichtbron en zijn driver.

 

Gemakkelijke keuze toch?

Retrofit lijkt in dit opzicht een gemakkelijke, snelle en vooral goedkopere oplossing. Maar kijkt u naar de werking, het energieverbruik, veiligheid en de verwachte levensduur, dan gaat dat gepaard met belangrijke nadelen.

De 7 nadelen op een rij

Om het verschil in prestaties duidelijk te maken, gaan we uit van een TL-lichtbron die we door een retrofit LED-lichtbron willen vervangen. Het merendeel van de te vervangen verlichting betreft namelijk T8-lichtbronnen met een diameter van 26 millimeter

TL-armaturen zijn speciaal ontworpen voor TL-lichtbronnen. LED-bronnen werden nog niet toegepast. Fabrikanten die LED’s ontwikkelen voor deze armaturen, begonnen dan ook niet met een schone lei. En moeten in hun verlichtingsproduct concessies doen om het passend te maken.

Dat leidt tot kritische punten en nadelen:

  1.  Vervallen van CE-markering & garantie bij aanpassing armatuur
    Alle producten die binnen Europa worden verkochten moeten beschikken over een CE-markering. U kunt dit CE beeldmerk vinden op licht armaturen en lichtbronnen. Niet te verwarren met het “China Export”. Bij aanpassingen aan het armatuur vervalt in veel gevallen de CE-markering.
    Info over CE-markering op website RVO.Diegene die de aanpassingen doet en de specificaties van het apparaat verandert, is daar ook verantwoordelijk voor. Dit betreft o.a. certificeringen, garanties en claims. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit in de praktijk onduidelijke situaties oplevert.

    Wanneer u een geldige CE-markering wilt, zult u het armatuur opnieuw moeten laten keuren.

    Het armatuur zou opnieuw moeten worden beoordeeld of deze voldoet aan de gestelde wetgeving. Bijvoorbeeld door een externe partij die de armatuur test op het gebied van CE-markering.

    Ontstaat er schade, bijvoorbeeld vanwege brand door het gebruik van retrofit LED-lichtbron, dan loopt u een groot risico dat de verzekering uw schade niet vergoed. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen.

    Daarnaast kunnen eventuele fabrieksgaranties op het armatuur vervallen wanneer er aanpassingen aan het armatuur zijn gedaan.

  2. Verkeerde wisselwerking met spiegeloptieken
    Tl-armaturen zijn zo ontwikkeld dat ze een optimaal werklicht genereren, zonder hinderlijke reflecties in bijvoorbeeld beeldschermen.Deze werking is afgestemd op een TL-lichtbron die 360 graden rondom het licht uitstraalt en niet op een LED-lichtbron, met als gevolg dat er bij laatstgenoemde een andere lichtopbrengst ontstaat.

    Bovendien hebben TL-armaturen een spiegeloptiek. Dit zorgt ervoor dat het licht mooi over de ruimte wordt verdeeld en komt waar het is gewenst.

    Plaatst u hierin een LED-lichtbron, dan vervallen deze functies omdat de LED-lichtbron een andere stralingshoek heeft. Hinderlijke effecten, zoals reflecties, kunnen dan zelfs toenemen. Ook de totale lichtsterkte daalt veelal.

  3. Mindere driver- en elektronica kwaliteit
    TL’s werken met een VSA of EVSA in combinatie met fluorescentie. Bij LED regelt fijne elektronica gecombineerd met een driver de lichtontwikkeling.Dit zit bij een retrofit TL-lichtbron allemaal in de lichtbuis verwerkt. Daardoor is de ruimte voor deze elektronica erg beperkt. Vaak hebben deze lichtbronnen dan ook een kleinere en kwalitatief mindere driver. Met als gevolg: geen optimale lichtopbrengst en een kortere levensduur.

  4. Verschil in warmteafdracht
    De warmtehuishouding in een armatuur is cruciaal voor de werking.Gewone TL-lichtbronnen en TL-armaturen zijn op dat vlak optimaal op elkaar afgestemd, een T8-lichtbron werkt optimaal bij 25ºC een T5 buis bij 35ºC.

    Bij een LED-lichtbron is het allemaal net even anders, want de warmte ontstaat voornamelijk bij alle interne elektronica. Op die plekken wordt de ontwikkelde warmte ook weer afgevoerd.

    Wordt deze afgifte gehinderd, bijvoorbeeld door een daar niet op afgestemde TL-behuizing, dan beïnvloedt dat de levensduur van de LED negatief.

    Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit kan leiden tot potentieel (brand) gevaarlijke situaties.

  5. Te zwakke lampvoet bij oude armaturen
    Hoewel fittingen en/of lamphouder in TL-armaturen wel compatibel zijn met nieuwe LED-lichtbronnen, zijn ze niet altijd geschikt om ze te dragen door veroudering/uitharding van de kunststof.

  6. Juiste LED-lichtbron VS VSA/EVSA
    Men dient zeer goed op te letten dat de LED-lichtbron toepasbaar is op het aanwezige VSA/EVSA. Vooral bij T5-lichtbronnen is dit een issue, in verband met verschillende bedradingsuitvoeringen.

  7. U bespaart minder energie
    Wordt het armatuur niet aangepast, dan blijft het voorschakel apparaat behouden en bespaart u aanzienlijk minder dan met een volledig led armatuur.Technisch gezien heeft het VSA geen functie meer bij retrofitting met led, maar verbruikt wel energie. In de praktijk profiteert u daardoor niet maximaal van de besparing. Gemiddeld is dit zo’n 30% ongunstiger.

 

Door bovenstaande argumenten heeft het toepassen van een retrofit LED-lichtbron zeer zeker niet onze voorkeur.

Powerfactor LED-lichtbron & blindstroom

Overweegt u toch dit type LED-lichtbron, verzeker uzelf dan van een goed kwaliteitsproduct. Check daarbij ook vooral de Powerfactor (Pf), want dit is sterk bepalend voor de opbrengst en levensduur.

Het geeft aan hoeveel stroom de lichtbron daadwerkelijk verbruikt. Bij een slechte Pf moet in bedrijfsruimten de verlichtingsgroepen vaak opgesplitst gaan worden, zodat er geen ongewenste stroomuitval plaatsvindt.

Bij ieder elektronisch apparaat is er namelijk sprake van een stuk rest- of blindstroom. Zogenaamd ‘onzichtbaar’ vermogen dat niet wordt gebruikt.

Hoe groter dat percentage is, hoe groter de netvervuiling en hoe meer kans op storingen in de bekabeling en groepenkasten. Streefwaarde is 1; dan is er geen blindstroom. Een goede kwaliteit LED heeft dan ook een Pf van 0,95 of hoger.

Met moderne KWh-meters betaalt u voortaan vaak wel voor het opgenomen blindvermogen.

Natuurlijk licht & een goede kleurweergave

Daarnaast is een goede kleurenweergave essentieel. Dit wordt aangegeven met de CRI, wat tot een waarde van 100 loopt. Hoe hoger het getal, hoe breder het weergegeven kleurenspectrum van de lichtbron. Hoe natuurlijker dus alle kleuren van het belichte object overkomen.

Voor normale bedrijfsvoering wordt CRI>80 toegepast. In specifieke gevallen, zoals musea, kledingwinkels etc. is een CRI>95 vereist.

Conclusie: Retrofit LED is geen optimale keuze

Hoogstwaarschijnlijk heeft u na dit blog wel duidelijk voor ogen waarom u dus niet kiest voor retrofit LED-lichtbronnen. Het lijkt misschien een handige oplossing, maar levert u eigenlijk niks op behalve potentiële risico’s.

Wat u wél kunt doen, is kiezen voor LED-armaturen. Dan kiest u namelijk voor een goede lichtkwaliteit, langere levensduur en kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het dimmen of het veranderen van lichtkleur. In de praktijk kunt u vaak binnen een paar jaar break-even draaien en daarna levert u het jaarlijks geld op.

Staat u voor een vervanging van verlichting? Ons advies: kies voor de lange termijn en een oplossing waar u geen spijt van krijgt.

Een goed lichtplan, op basis van uw wensen en randvoorwaarden staat aan de basis van de beste en meest rendabele investering met de hoogste ROI.

Wij kunnen deze berekening vrijblijvend voor u maken. Wilt u overleggen? Contact onze lichtspecialisten

magazijn verlichting LED

Gerealiseerde lichtprojecten

Voor de vervanging van de bestaande armaturen bij deze voedselverwerker heeft Gunneman armaturen geleverd die aan de hygiëne-eisen voldeed en bestand was tegen de omgevingsfactoren.

De klant was voor de bouw van de nieuwe installatie op zoek naar betrouwbare lijnverlichting waarmee de veiligheid van de medewerkers op de plant op 1 stond, maar waarbij lagere installatiekosten en maintenancekosten dan bij de gebruikelijke verlichting in soortgelijke projecten een pré was.

Voor de bouw van een nieuwe installatie voor de NAM heeft Gunneman verschillende Chalmit armaturen geleverd waardoor de maintenancekosten lager uit vallen dan gebruikelijk.

Merken industriële LED-verlichting

Recente berichten