Videopodcast: ATEX-verlichting

Je ziet ze geregeld voorbijkomen. Berichten over gas- of stofexplosies. Ze gebeuren nog wekelijks in Nederland. Op het gebied van explosieveiligheid en explosieveilige verlichting is er nog werk aan de winkel. 

Een belangrijk thema en het onderwerp van de tweede podcast van Gunneman Insights.
Met aan tafel:

In de podcast discussiëren de sprekers over de complexiteiten en uitdagingen omtrent explosieveiligheid en ATEX-verlichting in industriële omgevingen. Het belang van het begrijpen en naleven van regelgeving met betrekking tot explosieveiligheid wordt benadrukt, vooral in gevaarlijke zones.

Er is vaak een gebrek aan bewustzijn en kennis over explosieveiligheidszones en producteisen. De noodzaak van adequate training, competentie en aandacht voor details worden benadrukt om veiligheidsmaatregelen correct te implementeren.

Verder wordt de nadruk gelegd op de Total Cost of Ownership (TCO) en de kwaliteit en efficiëntie van verlichtingsproducten in explosieve omgevingen. Verschillen in handhaving van regels tussen landen, zoals Nederland en Duitsland, worden belicht, waarbij Duitsland strikter is in naleving en handhavingsmaatregelen. Het belang van investeren in hoogwaardige, efficiënte verlichtingsoplossingen, zoals hoogbouwverlichting, wordt benadrukt voor de kosten effectiviteit op lange termijn én veiligheidsoverwegingen.

Er wordt ingegaan op de uitdagingen en overwegingen bij het waarborgen van explosieveiligheid en juiste verlichtingsinstallaties in industriële omgevingen. Het onderstreept het belang van expertise, naleving van regelgeving en investeringen in hoogwaardige, geschikte verlichtingsoplossingen om risico’s te verkleinen en veiligheid voor personeel in gevaarlijke gebieden voorop te stellen. De sprekers pleiten voor een allesomvattende aanpak die training, competentie, productkwaliteit en naleving van veiligheidsnormen omvat om veiligere werkomgevingen te creëren in sectoren die vatbaar zijn voor explosiegevaren.

De sprekers bespreken de risico’s van het maken van keuzes op basis van kosten in plaats van kwaliteit en veiligheid bij het selecteren van armaturen en verlichtingssystemen. Het gebrek aan educatie en bewustzijn in de markt wordt als zorgwekkende factor aangehaald, waarbij goedkope opties vaak de voorkeur krijgen boven veiligere, duurzamere alternatieven. Bewustzijn en voorzichtigheid bij het kiezen van verlichtingsoplossingen worden benadrukt, met aandacht voor de lange termijn effecten van deze keuzes.

Recente podcasts