Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

ATEX Zones

Wat is ATEX?

Explosiegevaar treedt op bij een explosieve atmosfeer. Een explosieve atmosfeer is een mengsel van brandbare stoffen en lucht in de vorm van dampen, gassen, nevels of stof onder atmosferische omstandigheden. Een explosie kan onder meer ontstaan door:

  • Vuur
  • Vonken (bij het aan- en uitzetten van een elektrisch apparaat)
  • Opwerveling van stofwolken (door ventilatie of tocht)
  • Statische elektriciteit
  • Blikseminslag
Er is sprake van een (stof) explosie wanneer er een explosieve verbranding van stof met zuurstof in de lucht plaatsvindt. Wanneer dit in een bepaalde verhouding aanwezig is in combinatie met een ontstekingsbron, bijvoorbeeld in de vorm van een statische ontlading, zal een explosieve verbranding plaatsvinden. Het zuurstof en het ontvlambare materiaal moeten in overeenkomstige concentratie aanwezig zijn om een explosieve atmosfeer te creëren. Om dergelijke gebeurtenissen te voorkomen heeft de Europese Unie een aantal richtlijnen opgesteld; de ATEX richtlijnen. Het begrip ATEX is afkostig van de Franse benaming ‘ATmosphère EXplosible’ 

De ATEX richtlijnen schrijven voor hoe gebieden in een explosiegevaarlijke omgeving geclassificeerd moeten worden. Daarnaast schrijven de ATEX richtlijnen voor welke producten er in een ATEX zone toegepast mogen worden. Deze producten worden voorzien van een ATEX normering. 

ATEX geclassificeerde producten kunt u op onze website herkennen aan ‘Ex’ in de productnaam. Onder ‘Goedgekeurd voor’ op de product pagina en in de bijbehorende datasheets vind u de ATEX zones waarvoor het product is goedgekeurd.

Wilt u liever deskundig advies over de beste producten voor uw ATEX-omgeving? Bel ons op +31 (0)38 443 23 00 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in. 


De verschillende ATEX Zones

ATEX Zone 0

Een gebied waarin onder normale omstandigheden continu een ontvlambare atmosfeer aanwezig is in de vorm van een mengsel gas, damp of nevel in combinatie met lucht.

-Meer dan 1.000 uur per jaar-

Een greep uit onze producten voor ATEX Zone 0

ATEX Zone 1

Een gebied waarin een mengsel van brandbare stof in de vorm van gas, damp of nevel in combinatie met lucht explosief kan worden.

-Tussen 10 en 1.000 uur per jaar-

Een greep uit onze producten voor ATEX Zone 1

ATEX Zone 2

Een gebied waarin een mengsel van brandbare stof in de vorm van gas, damp of nevel in combinatie met lucht, niet waarschijnlijk is. Of, wanneer dit toch voorkomt, het verschijnsel van korte duur is.

-Minder dan 10 uur per jaar-

Een greep uit onze producten voor ATEX Zone 2

ATEX Zone 21

Een gebied waarin een brandbare wolk stof in lucht, af en toe aanwezig kan zijn.

-Tussen 10 en 1.000 uur per jaar-

Een greep uit onze producten voor ATEX Zone 21

ATEX Zone 22

Een gebied waarin een wolk brandbaar stof in de lucht niet waarschijnlijk is. Wanneer dit toch gebeurt, de tijdsduur kort is.

-Minder dan 10 uur per jaar-

Een greep uit onze producten voor ATEX Zone 22

Onze producten

Gunneman biedt een uitgebreid assortiment kwalitatief hoogwaardige ATEX verlichting, kabelwartels en signalering met een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding. 

Wilt u direct advies over de beste oplossing voor uw ATEX werkomgeving?

NEEm contact op met één van onze specialisten