Verlichting metaal- & staalindustrie

In metaalbewerkingsbedrijven, metaal- en aluminiumgieterijen en staalindustrie spelen veeleisende omgevingsfactoren. Hoge temperaturen, stof, explosiegevaar.

De juiste verlichting is van cruciaal belang om veilig te kunnen werken met lage kosten en minimaal onderhoud aan de verlichting.

Of het nu verspanen, lassen, buigen, frezen of gieten omvat. Het nauwkeurig bewerken van metaal vereist echter niet alleen vakmanschap, maar ook de juiste verlichting.

Het juiste licht zorgt ervoor dat de metaalbewerkers alle details van het werkstuk kunnen zien, wat resulteert in nauwkeurige en kwalitatieve bewerkingen.

Daarnaast draagt goede verlichting bij aan de veiligheid op de werkvloer en het verminderen van vermoeidheid bij de metaalbewerkers.

Lichtoplossingen voor metaal- en staalindustrie

Ledverlichting is an sich uitermate geschikt om binnen staal- metaalbewerkingsbedrijven te gebruiken. Het heeft een lange levensduur, laag energieverbruik en geeft een helder en consistent lichtbeeld.

Daarbij is het belangrijk dat de led armaturen geschikt zijn voor deze veeleisende omgevingen:

 • robuust en slagvaste armaturen
 • bestand tegen vibraties
 • stofbestendig
 • bestand tegen hoge temperaturen
 • waar nodig geschikt voor ATEX zones (1 en 2)
 • lang meegaan en weinig onderhoud behoeven.

Enkele aspecten waarom goede verlichting van cruciaal belang is bij metaalbewerking:

 • Verbeterde zichtbaarheid
  Door het gebruik van de juiste verlichting kunnen metaalbewerkers kleine details en oppervlakteafwijkingen beter waarnemen. Dit resulteert in een hogere nauwkeurigheid en kwaliteit van het werk.

 • Veiligheid
  Goede verlichting draagt bij aan een veilige werkomgeving. Het helpt bij het verminderen van ongelukken en letsels door het vermijden van fouten en het vergemakkelijken van het gebruik van veiligheidsapparatuur.

 • Vermindering van vermoeidheid
  Langdurig werken in slecht verlichte omstandigheden kan leiden tot vermoeidheid en oogbelasting bij metaalbewerkers. Adequate verlichting zorgt voor een beter visueel comfort en vermindert de vermoeidheid, waardoor de productiviteit wordt verhoogd.
 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van verlichting

 • Een goed lichtplan voor metaal- & staalindustrie
  Een professioneel lichtplan voor een zorgt dat het optimaal aantal armaturen met een optimale lumenoutput wordt toegepast.

  Zo kan vaak op het aantal armaturen en daarmee kosten worden bespaard. Tevens kan de verlichting binnen de plant of fabriek afgestemd worden op de werkzaamheden die in dat deel van de locatie plaatsvinden.

 • Verschillende werkzaamheden kunnen vragen om andere lichtoplossingen
  Met de juiste richting en gelijkmatige spreiding van licht wordt een optimale situatie gerealiseerd.
  Daarbij dient de verlichting strategisch te worden gepositoneeed Positioneer de verlichting op strategische plaatsen om schaduwen te minimaliseren en het werkgebied gelijkmatig te verlichten.

 • Reflectie
  Houd rekening met de reflectie van het metaaloppervlak. Te veel glans kan verblinding veroorzaken, terwijl te weinig reflectie details moeilijk zichtbaar maakt.

 • Intensiteit en kleurtemperatuur
  De intensiteit van het licht en de kleurtemperatuur zijn belangrijk om de juiste visuele omstandigheden te creëren.

  Over het algemeen wordt aanbevolen om te kiezen voor verlichting met een hoge intensiteit en een neutrale tot koele kleurtemperatuur (5000K-6500K) voor optimale zichtbaarheid.

 • Energie-efficiëntie
  Ondanks dat binnen metaalbewerking de benodigde energie voor verlichting te verwaarlozen is, is er wel sprake van normen waar aan voldaan moet worden.

  Met ledverlichting wordt gekozen voor verlichting die energiezuinig is en voldoet aan de geldende normen voor energie-efficiëntie.

 • Duurzaamheid
  Gezien de vaak veeleisende omgeving in de metaalbewerking, is het belangrijk om led armaturen te selecteren die bestand is tegen trillingen, stof, vocht en andere omgevingsfactoren.

  De keuze voor verlichtingsoplossingen die daadwerkelijk bestand zijn tegen deze omgevingen is fundamenteel voor een lage kosten en minimaal onderhoud.

 • Onderhoud
  Regelmatig onderhoud en reiniging van de verlichtingsapparatuur zorgen voor een optimale prestatie en verlengen de levensduur.

 • Gelijkmatig lichtbeeld
  Zorg voor voldoende verlichting op de gehele werkvloer, inclusief gangpaden. Een gelijkmatig lichtbeeld verhoogt de veiligheid, kwaliteit en voorkomt vermoeidheid door lichtverschillen bij medewerkers.


Sammode verlichting voor metaal & staalindustrie

Voor de metaal- en staalindustrie werken wij veel met de licht oplossingen van Sammode Industry. Deze gerenommeerde Franse producent van led armaturen voor de industrie heeft specifieke lijnen die uitermate geschikt zijn voor de veeleisende omstandigheden.

Bekijk de folder van Sammode voor ledverlichting in metaal- & staalindustrie (Engels)

Industrieel lichtadvies

Onze product- & lichtspecialisten helpen u om uw lichtproject tot een succes te brengen. Op basis van een doordacht lichtplan de beste product keuze qua armaturen en ondersteuning van de technische partners werken we samen met u naar een perfect resultaat.

Kunnen wij u helpen?

Benieuwd naar advies & oplossingen voor uw specifieke situatie? Bel 038 443 2400 of vul het contactformulier in. Een van onze specialisten neemt snel contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.