IP Waarde

Een overzicht van de IP Waardes

De IP Waarde (International Protection Rating, ook soms Ingress Protection) zegt wat over de mate van dichtheid van een product tegen stof en water. De IP-codering is uitgebreid beschreven in de norm IEC 60529

De IP-codering bestaat uit twee cijfers. 

  • Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad tegen het aanraken en indringen van vaste stoffen aan.
  • Het tweede cijfer geeft weer in welke mate een product beschermt is tegen het binnendringen van vocht. Een groot misverstand is overigens, dat een hoger cijfer een hogere beschermingsgraad aanduidt.

 

Hieronder is een overzicht van de IP Waarde weergegeven.

IP54

Producten die het kenmerk IP54 bezitten zijn bestendig tegen het spatten van water. Ze zijn ook beschermd tegen stoffen in dermate hoeveelheden dat ze tot storingen kunnen leiden.

IP65

Producten die het kenmerk IP65 bezitten zijn beschermd tegen waterstralen. Ook zijn ze in het geheel stofbestendig.

IP66

IP67

Producten die het kenmerk IP67 bezitten zijn beschermd tegen het tijdelijk onderdompelen van het product. Deze producten zijn ook in het geheel stofbestendig.

IP68

Producten die het kenmerk IP68 bezitten zijn beschermd tegen volledig, onafgebroken onderdompelen voor een bepaalde tijd tot een bepaalde diepte(wisselend). Deze producten zijn ook in het geheel stofbestendig. 

IP69K

Naast de coderingen in bovenstaande tabel is, kan het nog één gradatie hoger. Dit is de IP69K certificering die bescherming biedt tegen het binnendringen van stof van hoge temperaturen en het binnendringen van water onder hoge druk. Producten met IP69K certificering komen vooral voor in omstandigheden waar zorgvuldige opschoning vereist is. Bijvoorbeeld in de chemische industrie en voedselverwerkende industrie, waar hygiëne en netheid van het grootste belang is.

Stel uw vraag over IP Waardes

Ons team begeleid je graag naar de juiste productkeuze. Neem contact met ons op!

Bel ons op +31 (0)38 – 443 24 00

Of vul onderstaand contactformulier in

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u direct advies over de beste oplossing voor uw ATEX werkomgeving?

NEEm contact op met één van onze specialisten

Alle producten

Gunneman biedt een uitgebreid assortiment kwalitatief hoogwaardige industriële behuizingen (junction boxen), kabelwartels en signalering met een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding.