Verlichting voor Food & Farmacie

Verlichting voor voedingsmiddelen- & farmaceutische industrie

In de voedingsmiddelenindustrie & farmaceutische industrie is het noodzakelijk om te voldoen aan de geldende regelgeving op het gebied van verlichting. Zo moet de verlichting voldoen aan de gestelde normen en richtlijnen om de veiligheid en hygiëne van het voedsel en geneesmiddelen te waarborgen. 

Daarnaast moet de verlichting ook energiezuinig zijn en zo min mogelijk warmte afgeven. Kortom de kwaliteit van de verlichting mag niet ter discussie staan. 

De armaturen die Gunneman Groep toepast binnen de levensmiddelenindustrie en farmaceutische industrie voldoen  aan kenmerken zoals:

Verlichting geschikt voor de levensmiddelenindustrie

De levensmiddelen industrie kent logischerwijze strenge regels op het gebied van verlichting. Dit geldt voor het productieproces, maar ook voor de logistiek. 

Zo mogen de verlichtingsarmaturen bij de productie van levensmiddelen geen glas bevatten, moeten alle lichtbronnen zijn afgeschermd en mag verlichting niet versplinteren bij vallen of schade.

Vaak zijn het ook veeleisende productieomgevingen waar vocht, stof hoge of lage temperaturen en het werken met reinigsmiddelen van toepassing zijn. Wanneer er sprake is van explosiegevaar (denk aan ontvlambaar stof c.q. poeders), heb je te maken met gecertificeerde ATEX armaturen voor de betreffende Ex zones.

Naast kwaliteit en verduurzaming, zijn lage onderhoudskosten en betrouwbaarheid van de installatie een belangrijke factor bij de keuze voor verlichting. 

Daarnaast heeft verlichting een grote invloed op het welbevinden van medewerkers. Wanneer de hoeveelheid licht op een werkplek niet constant is, moeten onze ogen en hersenen zich hier namelijk continue op aanpassen wat zeer vermoeiend kan zijn. 

Een juiste kleurweergave, geschikt voor de specifieke situatie, helpt de kwaliteit van het productieproces van levensmiddelen te ondersteunen. 

Met de juiste  hoeveelheid lux per vierkante meter worden onveilige (donkere plekken) binnen de levensmiddelen productielocatie voorkomen en voorkomt het vermoeidheid en verblinding bij medewerkers.

Kortom; de industriële verlichtingsarmaturen moeten aan de nodige eisen en kenmerken voldoen. Een goed lichtplan op basis van de juiste randvoorwaarden resulteert in de best mogelijk investering/ROI, gewenste lichtkwaliteit en een prettige & veilige werkomgeving. 

Verlichting voor de farmaceutische industrie

Binnen de farmaceutische industrie is voldoende helderheid en een goede kleurtemperatuur binnen de productieomgeving van groot belang met het oog op de visuele inspectie. Daarnaast worden er strenge eisen aan de verlichting gesteld om verontreiniging te vermijden en het risico op brand en explosies te minimalieren.

Naast de productiefaciliteiten worden ook aan de onderzoekslaboratoria strengen eisen gesteld. In ons advies en lichtplan houden wij rekening met al deze eisen. Denk hierbij ook aan de HACCP- en GMP normen. Onze lichtspecialisten dragen bij aan goede werkomgeving waarin verlichting de medewerkers maximaal ondersteunt in het uitvoeren van hun werk en vermoeidheid voorkomt.

Er lijkt iets niet goed te gaan, wilt u het opnieuw invullen?
U bent succesvol ingeschreven

Waarop te letten bij het vervangen van TL door LED? Ontvang de kennisupdates van onze productspecialisten licht. 

Kleurweergave & werkomgeving

De juiste lichtsterkte (hoeveelheid lux per vierkante meter) en kleurweergave (CRI) van belang bij de kwaliteitscontrole van producten. Licht kan hier zeer bepalend zijn wanneer producten op kleur moeten worden beoordeeld. 

Zeker zo belangrijk is een veilige werkomgeving. De optimale kleurweergave en hoeveelheid licht binnen de productielocaties dragen bij aan goed zicht, het voorkomen van verlinding en het verminderen van vermoeidheid. Slechte verlichting is een aspect dat een niet te onderschatten factor is bij ongevallen op de werkplek. 

ATEX zones en Ex gecertificeerde verlichting

Binnen de levensmiddelenindustrie en farmaceutische industrie moet zijn soms sprake van ATEX zones en moet explosieveilige verlichting worden toegepast. Gunneman Group is specialist op het gebied van EX verlichting en levert hiervoor uiteenlopende merken die gerenommeerd zijn op het gebied van ATEX-verlichting.

Conform HACPP-richtlijnen

Bij de led armatuur keuze voor de voedselverwerkende industrie en farmaceutische industrie houden wij rekening met zones die aan IFS/BRC hygiëne en veiligheidstandaarden moeten voldoen. Dit betekent dat de armaturen grondig en gemakkelijk te reinigen zijn. Er geen risico is op gebroken glas en dat de lichtkwaliteit en optisch comfort tot de hoogste standaarden behoren.

Kennissessie verlichting binnen de voedselverwerkende industrie

Merkonafhankelijk advies

Wij werken merkonafhankelijk in ons advies op het gebied industriële verlichting. Veel door ons toegepaste merken binnen de food-sector zijn bijvoorbeeld armaturen van Sammode, Fellowlight en Luxon.

Wilt u direct advies over uw project en onze mogelijkheden?

Neem contact op met één van onze specialisten

Vraag vrijblijvend uw
TCO-berekening voor
LED verlichting aan