Verlichting voor Food & Farmacie

Verlichting voor voedingsmiddelen & farmaceutische industrie

In de voedingsmiddelenindustrie & farmaceutische industrie is het noodzakelijk om te voldoen aan de geldende regelgeving op het gebied van verlichting. Zo moet de verlichting voldoen aan de gestelde normen en richtlijnen om de veiligheid en hygiëne van het voedsel en geneesmiddelen te waarborgen. 

Daarnaast moet de verlichting ook energiezuinig zijn en zo min mogelijk warmte afgeven. Kortom de kwaliteit van de verlichting mag niet ter discussie staan.

Verlichting levensmiddelenindustrie

De levensmiddelen industrie kent logischerwijze strenge regels op het gebied van verlichting. Dit geldt voor het productieproces, maar ook voor de logistiek. Vaak zijn het ook veeleisende omgevingen waar vocht, hoge of lage temperaturen en het werken met reinigsmiddelen van toepassing zijn.

Naast voedselveilige verlichting, zijn lage onderhoudskosten en betrouwbaarheid van de installatie erg belangrijk.

Daarnaast heeft verlichting een belangrijke invloed op het welbevinden van medewerkers. Bijvoorbeeld door de optimale kleurtemperatuur te kiezen en verblinding te voorkomen.

Ook binnen de voedingsmiddelenindustrie is het belang van een goed lichtplan groot. Door een optimale lumenoutput te realiseren en een optimaal lichtbeeld te creëren. Zo worden onveilige (donkere plekken) binnen de levensmiddelen productielocatie voorkomen en voorkomt het vermoeidheid bij medewerkers. Wanneer de hoeveelheid licht op een werkplek niet constant is, moeten onze ogen en hersenen zich hier continue op aanpassen wat zeer vermoeiend kan zijn.

Verlichting farmaceutische industrie

Binnen de farmaceutische industrie is voldoende helderheid en een goede kleurtemperatuur binnen de productieomgeving van groot belang met het oog op de visuele inspectie. Daarnaast worden er strenge eisen aan de verlichting gesteld om verontreiniging te vermijden en het risico op brand en explosies te minimalieren.

Naast de productiefaciliteiten worden ook aan de onderzoekslaboratoria strengen eisen gesteld. In ons advies en lichtplan houden wij rekening met al deze eisen. Denk hierbij ook aan de HACCP- en GMP normen. Onze lichtspecialisten dragen bij aan goede werkomgeving waarin verlichting de medewerkers maximaal ondersteunt in het uitvoeren van hun werk en vermoeidheid voorkomt.

Hoe kiest u de juiste verlichting?

Lees erover in het gratis whitepaper

Merkonafhankelijk advies

Wij werken merkonafhankelijk in ons advies op het gebied industriële verlichting. Veel door ons toegepaste merken binnen de food-sector zijn bijvoorbeeld armaturen van Sammode, Fellowlight en Luxon.

Kleurweergave

Tevens is de juiste lichtsterkte en kleurweergave (CRI) van belang bij de kwaliteitscontrole van producten. Licht kan hier zeer bepalend in zijn en dit zijn aspecten die bij een industrieel lichtplan wilt meenemen als randvoorwaarden.

ATEX Zones

Binnen de levensmiddelenindustrie en farmaceutische industrie moet zijn soms sprake van ATEX zones en moet explosieveilige verlichting worden toegepast. Gunneman Group is specialist op het gebied van EX verlichting en levert hiervoor uiteenlopende merken die gerenommeerd zijn op het gebied van ATEX-verlichting.

Conform HACPP-richtlijnen

Bij de led armatuur keuze voor de voedselverwerkende industrie en farmaceutische industrie houden wij rekening met zones die aan IFS/BRC hygiëne en veiligheidstandaarden moeten voldoen. Dit betekent dat de armaturen grondig en gemakkelijk te reinigen zijn. Er geen risico is op gebroken glas en dat de lichtkwaliteit en optisch comfort tot de hoogste standaarden behoren.

Kunnen wij u helpen?

Benieuwd naar advies & oplossingen voor uw specifieke situatie? Bel 038 443 2400 of vul het contactformulier in. Een van onze specialisten neemt snel contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wilt u direct advies over uw project en onze mogelijkheden?

Neem contact op met één van onze specialisten