LED-verlichting koekjes & cupcake producent

Bij Lilly’s Cakes in Sint-Gillis-Waas hebben we onlangs een verlichtings project voltooid in samenwerking met de Maintenance Manager. Dit project, volledig in eigen beheer uitgevoerd, heeft geresulteerd in een aanzienlijke verbetering van de verlichting binnen de cupcakefabriek. In deze blogpost willen we u meenemen in de details van dit project en de impact die het heeft gehad op de werkomstandigheden en productiviteit binnen Lilly’s Cakes.

Tien jaar geleden maakte Lilly’s Cakes al de keuze om over te stappen van T8-verlichting (twee keer 58 watt) naar TL-verlichting (twee keer 49 watt T5). Deze verandering leidde tot een verbeterde lichtkwaliteit en een hogere lichtopbrengst, wat onmiddellijk werd opgemerkt door de technische dienst. De opmerking “wat hebben we een keer veel licht” getuigt van de directe verbetering die deze overstap bracht.

Recentelijk hebben we de volgende stap gezet door over te schakelen naar LED-verlichting. Deze overgang heeft niet alleen de hoeveelheid licht verder verhoogd, maar ook de lichttemperatuur aangepast van 4000 Kelvin naar 5000 Kelvin. Dit zorgt voor een daglichtsimulatie die het werkcomfort aanzienlijk verbetert. Aanvankelijk moesten medewerkers op de inpakafdeling wennen aan de overvloed aan licht, maar al snel bleek dat deze verlichting een positief effect had op hun werkervaring en productiviteit.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij Lilly’s Cakes was het één-op-één vervangen van de bestaande verlichting door nieuwe LED-armaturen. Dit vereiste een grondige analyse van de bestaande installaties, zoals de doorvoer bedrading en het gebruik van connectoren. Door deze voorbereidingen zorgvuldig te plannen, konden we de nieuwe verlichting snel en efficiënt installeren zonder dat de productie stil hoefde te liggen.

In de voedselverwerkende industrie is het van cruciaal belang dat productieprocessen ononderbroken doorgaan. Daarom kozen we bij Lilly’s Cakes voor een volledig polycarbonaat armatuur, bestaande uit een polycarbonaat behuizing en kap. Deze keuze was gebaseerd op de behoefte aan slagvastheid, wat essentieel is in een omgeving waar fysieke impact op de verlichting kan plaatsvinden.

Ter vergelijking, in sommige food-industrieën wordt gekozen voor PMMA in combinatie met een GRP glasvezel versterkte behuizing vanwege de chemische bestendigheid tegen reinigingsmiddelen en hogedrukreiniging. Bij Lilly’s Cakes was de slagvastheid echter een belangrijker criterium dan chemische bestendigheid, wat deze keuze zeer geschikt maakte voor hun specifieke omstandigheden.

Heeft uw industriële omgeving te maken met vergelijkbare verlichtingsuitdagingen? Werkt u in omstandigheden met extreme temperaturen, hoge luchtvochtigheid of explosieveiligheid?

Wij staan klaar om u te adviseren en te ondersteunen in het realiseren van een oplossing die perfect aansluit bij uw behoeften. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij samen uw werkomgeving kunnen optimaliseren.