Waarom goede kwaliteit van LED verlichting zorgt voor betere resultaten

Een aanzienlijk deel van verlichting binnen de Nederlandse industrie is nog niet op basis van led armaturen. Naast de wettelijke verplichting om o.a. TL-lampen uit te faseren, biedt de toepassing van led verlichting enkele grote voordelen.

De invloed van kwaliteit op de LED verlichting

Als er iets geldt voor LED, dan is het wel dat de ene armatuur de andere niet is. De verschillen in kwaliteit zijn enorm en dat komt natuurlijk onmiddellijk tot uiting in de diverse producten.

Neem de kwaliteit van licht: CRI, UGR (verblinding wordt uitgedrukt in UGR, deze moet volgens NEN-EN 12464-1:2011 voor kantoren en werkplekken onder de 19 liggen, lees hier meer over UGR) en ripple free technologie. Deze laatste technologie voorkomt flikkering van de LED armatuur. Met het blote oog is deze flikkering niet altijd zichtbaar, maar wel onbewust waarneembaar en zorgt hierdoor voor vermoeidheid en concentratieverlies.

kleurtemperatuur werkplek

Hoe weet je dat de LED verlichting kwalitatief goed is?

Er zijn wel normen opgetekend voor LED. Bijvoorbeeld de norm NEN-EN 12464-1:2011 voor op kantoor en naar verwachting komt er dit jaar nog een internationale IEC normering voor LED. Maar er ontbreekt nog een eenduidige norm voor Light-Emitting Diode verlichting. Omdat er geen eenduidige regels en definities zijn, wordt het heel erg moeilijk verschillende LED armaturen met elkaar te vergelijken en is het lastig het kaf van het koren te scheiden. Hieronder volgen een aantal punten waar je naar zou moeten kijken bij het bepalen hoe goed een LED armatuur presteert:

  • Hoeveel licht geeft een LED armatuur af? Wat is het aantal lumen?
  • Hoeveel vermogen gebruikt de LED armatuur? Wat is het aantal Watt?
  • Wat is de efficiëntie van de LED armatuur (= aantal lumen / Watt)? Hoe hoger dit uitkomstgetal, hoe efficiënter de lamp.
  • De levensduur oftewel de LBC normering.
  • De dimbaarheid indien nodig.
  • De kleurtemperatuur en kleurechtheid.
  • Garantie en daarbij de betrouwbaarheid van de LED armatuur.
led-verlichting parkeergarage amsterdam

En wat zijn dan die betere resultaten?

Wat levert LED verlichting nu op? Een groot voordeel zit ‘m in productievere medewerkers, die met beter licht prettiger kunnen werken. Daarnaast levert kwalitatieve LED verlichting ook energiebesparing op en kan het bijdragen aan het behalen van de label-C status voor kantoren.

Met de juiste LED armaturen kunt u energie besparen en de kwaliteit van de werkomgeving van uw medewerkers aanzienlijk verbeteren. Meer weten over de positieve aspecten van LED voor uw bedrijf en industrie? Gunneman is gespecialiseerd in verlichting voor veeleisende en extreme industrie. Onze specialisten helpen u met advies en kennis.

Stel uw vraag

Benieuwd naar ons advies en onze oplossingen voor uw specifieke situatie?

Thema industriële verlichting