Home > Juiste verlichtingssterkte op de werkplek
U kent het wel: u moet een precieze taak uitvoeren, maar hebt net te weinig licht. Het uitvoeren van de taak wordt daardoor veel moeilijker. Of het nou gaat om schrijven, typen, lezen of gegevens verwerken: uw werkplek moet voldoende verlicht zijn.
Om op een veilige en comfortabele manier te kunnen werken, is er het van belang dat er op de werkplek voldoende licht valt. Dit meet u door naar de verlichtingssterkte van de verlichting te kijken uitgedrukt in lux. Maar wat zegt dat over de verlichting en hoeveel verlichtingssterkte hebben de werknemers nodig om de taken goed uit te kunnen voeren?
Op de werkplek kiest men vaak voor een armatuur wat belichting betreft. Voor aanschaf is het belangrijk om te weten hoeveel licht een armatuur geeft. Vaak staat het aantal lux en/of lumen vermeld. Als niet-lichtspecialist kunt u waarschijnlijk niet zoveel met deze begrippen. Dus wat zeggen ze nou eigenlijk?
Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Kort gezegd betekent het hoeveel licht een lichtbron in totaal uitstraalt per tijdseenheid. Hierbij maakt het niet uit waar het licht op valt. Dat kan dus geconcentreerd zijn zoals bij een laser, maar ook heel verspreid zoals bij een traditionele gloeilamp die vrij opgesteld staat.
Candela is de hoeveelheid licht (lichtsterkte) die door een lichtbron in een bepaalde richting, oftewel binnen een bepaalde ruimtehoek, wordt uitgezonden. Candela geeft dus eigenlijk aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van een lichtbundel. Eén candela komt ongeveer overeen met de lichtsterkte van een gewone kaars.
Het volgende begrip dat u vaak tegenkomt bij de aanschaf van verlichting voor op de werkplek, is de verlichtingssterkte uitgedrukt in lux (lx). Dit staat voor de lichthoeveelheid per oppervlakte-eenheid, bijvoorbeeld vierkante meter. Hierbij maakt het niet uit hoeveel lichtbronnen u gebruikt, welke kleur het licht heeft of wat de structuur is van het oppervlak waar het licht op schijnt.
De hoeveelheid lux zegt in feite hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Daardoor is dit misschien de meest veelzeggende eenheid van de drie. Door overheden en andere instanties worden wensen op het gebied van licht het meest uitgedrukt in de hoeveel licht die nodig is op een bepaalde plek.
Lumen en Lux zijn begrippen die op het eerste oog veel op elkaar lijken. Het verschil tussen beiden is dat lux rekening houdt met de oppervlakte waarover het licht wordt verspreid. Een simpel voorbeeldje: een lichtbron van 1000 lumen, verspreidt over 1 vierkante meter, verlicht die vierkante meter met 1000 lux. Dezelfde 1000 lumen, verspreid over 10 vierkante meter, verlicht die oppervlakte met slechts 100 lux.
Nu u een idee hebt hoe de relatie tussen lumen, candela en lux in elkaar zit, is het belangrijk om te weten hoeveel lux elke werknemer nodig heeft. Volgens de Europese norm (NEN-EN 12464-1:2011) worden verlichtingseisen gesteld aan werkzaamheden en ruimten.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en de ooglens van de werknemers. Ouderen hebben bijvoorbeeld dubbel zoveel licht nodig als jongeren.
De verlichtsterkte op de werkplek is niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers hun werk beter uit kunnen voeren. Het zorgt namelijk voor minder fouten, uitval en verzuim. En, één plus één is twee: werknemers zijn gezonder en hebben een hogere productiviteit.
Benieuwd hoeveel verlichtsterkte er werkelijk op de werkvloer schijnt?
Wij bieden een gratis lichtscan aan om u te helpen een gezonde en fijne werkplek te realiseren.
Neem hiervoor contact op met één van onze lichtadviseurs T: (038) 443 2470.