Welke soort led armaturen zijn er?

Je hebt de keuze gemaakt voor LED verlichting. Dat is helaas niet de enige knoop die je moet doorhakken. Er zijn namelijk meerdere armaturen waaruit je kunt kiezen en daarnaast is het ook belangrijk welke driver je kiest.

LED verlichting in de huidige armaturen wordt sterk door ons afgeraden. Denk hierbij aan verkeerde reflectie, daling lichtsterkte en mindere kwaliteit. In dit blog lees je meer over de verschillende soorten armaturen die er zijn.

Het belang van een goede armatuur

Retrofit LED, het plaatsen van LED in oude en bestaande armaturen, is vaak een slechte keuze. Dit zal onder meer zorgen voor een verkeerde wisselwerking met spiegeloptieken en een verschil in de warmteafdracht.

Een goede armatuur maakt het mogelijk om absoluut het beste uit LED te halen. Je kunt hierbij denken aan perfecte lichtkwaliteit en het juist kunnen dimmen van de verlichting. Een goede kleurweergave, de CRI waarde van 0 tot 100, is eveneens essentieel. Hoe hoger de waarde, hoe breder het weergegeven kleurenspectrum van het belichte object.

Kies de juiste armatuur per toepassing

De industriële LED armaturen kun je voor verschillende ruimten aanschaffen en daarom heb je per ruimte waarschijnlijk een andere armatuur nodig. Je kunt onderscheid maken tussen kantoorruimten en productie- en opslagruimten (magazijnen). Belangrijk is te weten wat de aandachtspunten zijn voor de respectievelijke ruimten en welk type armaturen zijn daar het meest geschikt?

Armaturen voor kantoren

 • LED panelen
 • LED spots of downlights
 • LED pendelarmaturen
 • LED staande armaturen

 

Als eerste enkele aandachtspunten bij de aanschaf van armaturen voor kantoor:

 • De verlichtingssterkte: de juiste hoeveelheid lux, deze moet minimaal voldoen aan de norm (> 500 lux op werkplek), maar je dient ook rekening te houden met de leeftijdsopbouw van de mensen die er werken
 • De verblinding: ook hier moet je rekening houden met de norm, UGR<19. Let op: verblinding kan een belangrijke factor van irritatie zijn op de werkplek!
 • De kleurenweergave: de norm is CRI>80. Je zal begrijpen dat bij werkzaamheden waar kleuren belangrijk zijn, bijvoorbeeld in het kantoor van een designafdeling, dit natuurlijk een uitermate belangrijk punt is. Anders dan bij gloei- of halogeenlampen zijn LED’s in verschillende kleurweergaven te verkrijgen.
 • De flikkering: zorg voor “flicker free”-LED verlichting. Conventionele TL verlichting flikkert niet direct zichtbaar voor het menselijk oog, maar zorgt wel voor vermoeidheid en hoofdpijnklachten.


Armaturen voor opslag en productie

 • LED opbouw low-bay: voor ruimten tot ongeveer 8 meter hoog
 • LED opbouw high-bay: voor ruimten vanaf ongeveer 8 meter hoog
 • LED lichtlijnsystemen: voor toepassing in magazijnen met hoge stellingen, met verschillende uitstralingshoeken, zodat het gerichte licht daar komt waar het moet zijn


Aandachtspunten bij armaturen voor opslag en productie:

 • Daglicht- en aanwezigheidssturing: zorgt dat het licht alleen brandt als het nodig is en dat de noodzakelijke lichtsterkte automatisch wordt aangestuurd. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlengt ook de levensduur van de armaturen.
 • Gericht licht: dankzij verschillende uitstralingshoeken, wordt het licht daar geprojecteerd waar het nodig is, bijvoorbeeld in de gangpaden tussen magazijnstellingen.
 • Lichtkleur: bepaal en draag zorg voor de juiste lichtkleur, uitgedrukt in kleurtemperatuur (K). Witter licht, welke het daglicht meer benadert, geeft een totaal andere lichtbeleving en zal alertheid en hiermee dus de veiligheid verhogen.


Advies voor de juiste LED armaturen

Probeer duidelijk in beeld te krijgen wat de wensen zijn van je collega’s en welke ruimten opnieuw verlicht moeten worden. Hoe belangrijk is de lichtkleur? Betreft het uitsluitend kantoorruimten of juist (bijna) alleen maar productie en magazijn?

Er zijn nogal wat keuzemogelijkheden, doe daarom eerst gedegen onderzoek. Hoe ziet jouw organisatie eruit en wat zijn de belangrijke punten om rekening mee te houden. Pas dan kun je een gegronde beslissing nemen naar aanleiding van het uitgebreide plan wat je hebt gemaakt. Er spelen hierbij natuurlijk allerlei zaken mee, zoals het budget en de bedrijfsduurzaamheidsdoelstellingen.

Wil je meer weten en lezen over de bijdrage van LED in een duurzame organisatie? Neem contact met ons op.