Welke soort LED-armaturen zijn er?

Als installateur kom jij dagelijks in aanraking met verschillende soorten verlichting. Maar laten we eerlijk zijn: LED is inmiddels dé standaard. Niet zo vreemd ook. LED is energiezuinig, heeft een lange levensduur, vraagt om weinig onderhoud en biedt talloze extra voordelen. De grote vraag is echter: weet jij welke LED armaturen het beste passen bij een specifiek project? Het kiezen van het juiste LED armatuur kan best een uitdaging zijn. Er is veel keuze en elke situatie vraagt om een unieke aanpak. We gaan in op de keuzes en afwegingen die hierbij komen kijken. 

Waar moet je op letten bij de keuze voor een LED armatuur?

Van budget tot esthetiek. Van IP-waarde tot gewenste lichtopbrengst. De keuze voor het juiste LED armatuur is afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de omgeving waarin de verlichting komt te hangen.

Is het een vochtige ruimte? Dan heb je armaturen nodig die gecertificeerd zijn met een hoge IP-waarde. In een industriële werkplaats waar veel stof ronddwaalt, plaats je liever LED armaturen die tegen een stootje kunnen en stofdicht zijn.

Welk soort LED armatuur je plaatst, is ook afhankelijk van de gewenste lichtopbrengst. Voor een kantoor is helder, wit licht vaak gewenst om een productieve werkomgeving te creëren. In een magazijn daarentegen, is een robuust, duurzaam armatuur nodig dat helder en functioneel licht geeft.

De juiste keuze in LED zorgt niet alleen voor optimale verlichting, maar ook voor een langere levensduur van het armatuur en minder onderhoud op de lange termijn.

LED als slimme investering voor elke lichtinstallatie

Als je kiest voor LED verlichting zijn er verschillende armatuuropties. Voordat we daar aan toekomen, duiken we eerst dieper de techniek in. Naast de keuze voor het soort armatuur, is namelijk ook de manier van vervanging van belang. 

In de basis zijn er twee manieren om de overstap van conventionele verlichting (bijvoorbeeld TL) naar LED te maken. Retrofit LED verlichting is er één van. Retrofit LED betekent dat er een LED lichtbron in het oude, bestaande armatuur wordt geplaatst. Deze vervangt de TL lichtbron.

Het armatuur is echter in essentie niet gemaakt voor LED. Op het gebied spiegeloptiek, warmteontwikkeling en vele andere technische factoren scoort een retrofit LED oplossing daarom suboptimaal.

Ons advies is altijd om volledig over te stappen op een LED lichtoplossing. Een kwalitatief armatuur is immers een voorwaarde om het maximale uit LED verlichting te halen. Het draagt bij aan een perfecte lichtkwaliteit voor medewerkers en maximale energiebesparing.

LED armaturen: zoveel soorten, zoveel toepassingen

Van eenvoudige downlights en LED panelen tot industriële LED high bays en waterdichte armaturen. Elk type heeft zijn eigen voordelen en specifieke toepassingen. Zo zijn:

  • LED spots of downlights ideaal voor algemene verlichting in kantoren, gangen en winkelruimtes. Ze zijn subtiel, energiezuinig en hebben een strakke uitstraling;
  • LED panelen perfect voor kantoorruimtes, scholen en vergaderzalen. LED panelen zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen;
  • Industriële LED low bays speciaal ontworpen voor verlichting in ruimtes met middelhoge plafonds (tot 8 meter hoogte). Low bays zorgen voor een sterke, uniforme lichtverdeling in bijvoorbeeld werkplaatsen, magazijnen en showrooms;
  • Industriële LED high bays uitermate geschikt voor hoge ruimtes (vanaf 8 meter hoogte), zoals magazijnen en fabriekshallen. Deze krachtige armaturen zorgen voor een uitstekende lichtopbrengst, zelfs op grote hoogte;
  • LED pendelarmaturen vaak te vinden in ruimtes waar zowel functionele verlichting als esthetiek belangrijk zijn. Ze hangen aan kabels of stangen vanaf het plafond en bieden gerichte, krachtige verlichting in een stijlvolle uitstraling;
  • Waterdichte LED armaturen essentieel in vochtige ruimtes zoals parkeergarages, wasruimtes en industriële keukens. LED armaturen met een hoge IP-waarde bieden bescherming tegen vocht en stof, waardoor ze langer meegaan;
  • LED lichtlijnen meestal gemonteerd in lange, lineaire armaturen. Ze bieden een continue, gelijkmatige lichtverdeling en zijn zeer efficiënt en flexibel in gebruik. LED lichtlijnen zie je daarom vaak terug in magazijnen, productiehallen, parkeergarages en logistieke centra;
  • LED-strips veelzijdig en ideaal voor accentverlichting of om sfeer te creëren in horeca, openbare ruimtes of etalages;
  • Staande LED armaturen zowel functioneel als decoratief. Staande armaturen worden gebruikt als er flexibele, vaak sfeervolle verlichting nodig is. Dat kan in een kantoor, maar ook in horeca of op beurzen zijn.


“Elke type LED verlichting heeft een eigen karakter.”

 

Hoe kies je het juiste LED armatuur?

Kort gezegd hangt de keuze voor een LED armatuur volledig af van de specifieke situatie en de eisen van de ruimte waarin de verlichting geplaatst wordt. Een goede kleurweergave (een CRI waarde tussen 0 en 100) is altijd essentieel.

Hoe hoger deze waarde, hoe breder het weergegeven kleurenspectrum van het belichte object. De norm is CRI >80. Bij werkzaamheden waar kleuren belangrijk zijn, bijvoorbeeld in het kantoor van een designafdeling, is dit natuurlijk een uitermate belangrijk punt. 

Daarnaast let je bij de aanschaf van LED armaturen altijd op de:

  • Verlichtingssterkte: de hoeveelheid lux moet minimaal voldoen aan de norm die is afgegeven voor de specifieke omgeving (> 500 lux op een werkplek);
  • Verblinding: om irritatie te voorkomen hanteren wij een minimale verblindingsnorm UGR <19;
  • Flikkering: conventionele TL verlichting flikkert niet direct zichtbaar voor het menselijk oog. Het zorgt daarentegen wel voor vermoeidheid en hoofdpijnklachten. Kies bij de overstap van TL naar LED voor flikkervrije LED verlichting om klachten te voorkomen.

 

Optioneel kun je ook kiezen voor:

  • Daglicht- en aanwezigheidssturing: zodat het licht alleen brandt als het nodig is en de noodzakelijke lichtsterkte automatisch wordt aangestuurd. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlengt ook de levensduur van LED armaturen;
  • Gericht licht: dat dankzij verschillende uitstralingshoeken wordt geprojecteerd waar het nodig is. Bijvoorbeeld in gangpaden tussen magazijnstellingen;
  • Een specifieke lichtkleur: uitgedrukt in kleurtemperatuur(Kelvin). Zo geeft witter licht, welke het daglicht meer benadert, een totaal andere lichtbeleving waardoor je de alertheid en veiligheid op de werkvloer kunt verhogen.

 

Iedere ruimte een geschikt LED armatuur

Je snapt het inmiddels vast: de keuze is reuze. Industriële LED armaturen kun je voor verschillende ruimtes aanschaffen en hebben ieder hun eigen unieke specificaties. Veelal heb je daarom per ruimte een ander armatuur nodig.

In de praktijk maken wij onderscheid tussen kantoorruimten en productie- en opslagruimten (magazijnen). Voordat we de armatuurfamilie uitkiezen, is het belangrijk om te weten wat de aandachtspunten zijn in de te verlichten ruimte. Pas dan weten we welk type LED armatuur het beste past.

Specialistische lichtkennis is onmisbaar

Het klinkt misschien als veel gedoe, al die overwegingen en keuzes. Gelukkig help jij als installateur om jouw klant(en) de juiste wegen te laten bewandelen. Toch kom ook jij geregeld situaties tegen waarbij het niet direct duidelijk is welk type LED verlichting het beste past. Licht is namelijk sterk afhankelijk van een situatie. Wat in de ene ruimte perfect werkt, kan in een andere ruimte totaal ongeschikt zijn.

Onze lichtspecialisten weten hoe belangrijk de juiste keuze is voor jouw project(en). Zij hebben jarenlange ervaring en kijken niet alleen naar wat vandaag nodig is, maar ook naar de toekomst. Wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze, zodat jouw klanten jarenlang kunnen genieten van optimale verlichting zonder zich zorgen te maken over onderhoud of vervanging.

Werk samen met lichtspecialisten

Verlichting draait niet alleen om licht. Het gaat om een totaalplaatje. Onze lichtspecialisten kijken met een frisse blik verder dan alleen een product. Ze hebben oog voor lichtopbrengst, rendement, onderhoudskosten en levensduur. Ze focussen op de juiste sfeer, veiligheid en efficiëntie van een ruimte. Laat je ondersteunen bij het maken van de beste keuze, zodat jouw klant(en) jarenlang genieten van optimaal licht. Samen zorgen we voor het beste resultaat!

Thema industriële verlichting