Prefab verlichtingsoplossingen

Slimme Verlichtingsoplossingen: Efficiëntie en Kostenbesparing in de Installatiepraktijk

Het tekort aan technisch geschoold personeel in de installatiebranche is een steeds groter wordend probleem. Dit probleem wordt nog verder verergerd door de toenemende eisen van opdrachtgevers om projecten sneller op te leveren. Tegelijkertijd worden installaties steeds complexer door technologische ontwikkelingen en digitalisering. Deze trends vragen om een andere aanpak van projecten, waarbij creativiteit en nieuwe manieren van bouwen en installeren centraal staan.

installateur smart lighting

Een van de meest effectieve manieren om deze uitdagingen aan te pakken, is door slimme verlichtingsoplossingen te implementeren die snel en foutloos geïnstalleerd kunnen worden. Door het gebruik van prefab sets en stekerbare installaties kan de montagetijd aanzienlijk verminderd worden. 

Een praktijkvoorbeeld hiervan is het project van het Ministerie van Defensie, waarbij de bestaande verlichting in munitiebunkers vervangen werd door LED-verlichting. Door gebruik te maken van prefab sets kon de montagetijd met maar liefst 80% verminderd worden, wat resulteerde in een succesvolle oplevering binnen de gestelde termijn van acht maanden.

Niet alleen de montagetijd, maar ook de faalkosten kunnen aanzienlijk gereduceerd worden door slimme installatietechnieken. In de installatiebranche worden faalkosten geschat op circa 10% van de omzet, terwijl het rendement vaak niet meer dan 5% bedraagt.

Het blijkt dat 65% van deze faalkosten al in de ontwerp- en voorbereidingsfase gemaakt worden. Door een goede voorbereiding en het betrekken van specialisten in deze fase, kunnen faalkosten tot wel 90% verminderd worden.

Een ander praktijkvoorbeeld is een project in de food-industrie, waarbij de bestaande TL-verlichting in een kipslachterij vervangen werd door LED-verlichting.

Door de armaturen te voorzien van speciale kabel lengtes en connectors, kon de vervanging plaatsvinden zonder extra productie stops. Dit zorgde niet alleen voor een besparing op de montagetijd, maar voorkwam ook kosten die gepaard gaan met productieverlies.

Naast het gebruik van prefab en stekerbare installaties, speelt ook logistiek een cruciale rol in het efficiënt uitvoeren van projecten. Het slim verpakken en labelen van armaturen en onderdelen per ruimte of bouwdeel kan veel uitzoek tijd en looptijd van monteurs besparen. Een goed doordacht logistiek plan kan dus bijdragen aan een snellere en foutloze installatie.

Het is duidelijk dat slimme verlichtingsoplossingen een significante bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de uitdagingen in de installatiebranche.

Door creatief te denken en nieuwe technieken te omarmen, kunnen installateurs niet alleen tijd en kosten besparen, maar ook de kwaliteit en betrouwbaarheid van hun projecten verbeteren. Het betrekken van specialisten in de ontwerpfase en het maken van een gedetailleerd installatie- en logistiek plan zijn daarbij essentieel.

Thema industriële verlichting