Keuzeproces industriële LED

Hoe kies je industriële LED-verlichting?

Als eindgebruiker of installateur wil je bij het kiezen van industriële LED-verlichting de juiste keuzes maken. Zaken als positionering, armatuurkeuze e.d. stem je af op de toepassing, de eisen en wensen. Dit geldt bij nieuwbouw, het vervangen van bestaande TL-verlichting naar LED-verlichting of vervanging van de eerste generatie LED-verlichting.

kiezen van armaturen

Positionering van verlichtings armaturen

Het correct positioneren van nieuwe LED-armaturen is cruciaal en een 1-op-1-vervanging van TL-verlichting naar LED-verlichting is vaak niet efficiënt. LED-verlichting heeft namelijk een totaal ander lichtbeeld dan conventionele TL-verlichting. Bij een foutieve positionering kunnen problemen zoals verblinding, horizonvervuiling, onnodige (ATEX) inspectiekosten, een onnodig hoog aantal armaturen en hogere energiekosten ontstaan. Deze factoren kunnen de veiligheid en economische efficiëntie van een verlichtingsinstallatie beïnvloeden.

Selectie van armaturen

Kiezen van de juiste verlichting is essentieel om toekomstige problemen te voorkomen. Vragen die hierbij helpen zijn: Wat wil je verlichten? Wat zijn de omgevingsfactoren? Aan welke normen moet worden voldaan (zoals IEC of EN)? Waar kan/mag je monteren? Hoe wordt onderhoud uitgevoerd? Door goede keuzes te maken in productselectie en positionering kan je niet alleen besparen op aantallen, maar ook op onderhoudskosten . Zo is lineaire verlichting geschikt voor taken tot 4 meter, terwijl floodlights beter zijn voor algemene verlichting in grote ruimtes boven 4 meter. High-bays worden vaak op nog grotere hoogte ingezet.

Gelijkmatigheid van het licht

Verkeerde keuzes in LED-verlichting kunnen leiden tot vermoeidheid bij werknemers, vooral ’s nachts. Slechte lichtverdeling zorgt ervoor dat de pupillen van werknemers voortdurend moeten aanpassen van lichte naar donkere gebieden, wat hersenoverbelasting en vermoeidheid veroorzaakt. Het is van groot belang om een gelijkmatige lichtverdeling te creëren om de productiviteit en veiligheid van werknemers te waarborgen .

Kleurherkenning

Een belangrijk verschil tussen conventionele verlichting en LED-verlichting is de kleur van het licht. Conventionele verlichting geeft voornamelijk een gelige tint, wat slechte kleurherkenning tot gevolg heeft. LED-verlichting daarentegen geeft helder, wit licht, wat zorgt voor betere kleurherkenning. Dit verbetert de veiligheid en vermindert de cognitieve belasting, waardoor werknemers productiever zijn .

Implementatie van een lichtplan

Een goed ontworpen lichtplan kan het aantal benodigde armaturen verlagen, wat kostenbesparingen oplevert op zowel de armaturen als toekomstige onderhoudskosten. Daarnaast leidt een lichtplan vrijwel altijd tot een gelijkmatiger en beter lichtbeeld dan de oude situatie .

industriële ledverlichting kiezen

Verschillende armaturen

Om de specifieke behoeften te vervullen, zijn er verschillende armatuuropties beschikbaar:

 • Floodlights:
  Geschikt voor grote, open gebieden vanaf een hoogte van 4 meter. Ze bieden uniforme verlichting en eenvoudig onderhoud wanneer correct gepositioneerd.
 • Lineaire Armaturen:
  Gebruikt voor detailverlichting op lagere hoogtes, zoals kleppen of kleine doorgangen.
 • Bulkhead:
  Geschikt voor algemene verlichting in gangen en trappenkamers, vaak water- en stofdicht, en kunnen ook als noodverlichting dienen.
 • Streetlights:
  Speciaal ontworpen om straten en wegen te verlichten, waarbij ze zorgen voor veiligheid en efficiënt lichteffect over grote oppervlakten.
 • High Bay:
  Voor grote binnenruimtes met hoge plafonds, zoals fabrieken; ze bieden aanzienlijke energiebesparingen.
 • Low Bay:
  Geschikt voor magazijnen en productiehallen tot 8 meter hoogte, bieden uniform licht .

 

Specialist in verlichting

Kiezen voor verlichting betekent wat ons betreft een goede kwaliteit van licht, waarin het welzijn van mensen die in het licht werken optimaal is. Kwaliteit die ervoor zorgt dat de verlichting probleemloos werkt met weinig onderhoud. Een lange levensduur van de verlichting, zodat de investering en Total Cost of Ownership zo gunstig mogelijk is. En minimaal verval van de lichtopbrengst, zodat je jarenlang een goede lichtbeeld hebt.

Thema industriële verlichting