Lichtplan voor industriële verlichting

Perfect licht met een goed lichtplan

Een lichtplan voor de industrie is essentieel om een veilige en efficiënte werkomgeving te creëren. Het doel van een lichtplan is om de juiste verlichting op de juiste plaats te realiseren om zo aan de veiligheid en het comfort van de werknemers bij te dragen. 

Bij het opstellen van een lichtplan voor industriële verlichting moet er rekening gehouden worden met de specifieke vereisten van de verschillende werkgebieden. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke verlichtingseisen voor productielijnen, opslagruimtes en kantoren.

high-bay magazijn verlichting

Belangrijke factoren die in overweging moeten worden genomen bij het opstellen van een lichtplan zijn onder andere de helderheid van het licht, de kleurtemperatuur, de uniformiteit van de verlichting en de duurzaamheid van de verlichtingssystemen.

Waarom is een goed lichtplan zo belangrijk?

  • Positionering van armaturen. Zodat dat je met zo min mogelijk armaturen een zo goed mogelijk lichtbeeld te realiseren.
  • De juiste hoeveelheid lux die aansluit bij de lichtbehoefte van de werkzaamheden in de betreffende ruimte.
  • Gelijkmatigheid van licht, verschillen tussen luxwaardes moet niet te groot zijn, waardoor mensen steeds moeten wennen aan een ander lichtniveau. Dit heeft invloed op alertheid en vermoeidheid.
  • Verblinding (UGR waarde) moet op allerlei posities zo min mogelijk zijn.
  • De optimale kleurtemperatuur, in de praktijk is dit vaak vanaf 5.000 Kelvin. Ook speelt de kleurweergave (CRI) een rol. Afhankelijk van je product of activiteit kan een bepaalde kleurweergave essentieel zijn, bijvoorbeeld om de kwaliteit van voedsel goed te beoordelen.
  • Veiligheid en comfort van medewerkers, zodat zij op een prettige en veilige manier kunnen werken en vermoeidheid door niet optimaal licht wordt voorkomen.
  • Bijdrage aan reductie van kosten door een optimale investering en lage onderhoudskosten.
lichtplan industrie

Kostenbesparingen door een goed lichtplan en innovaties

Op de lange termijn kan een goed ontworpen lichtplan voor de industrie aanzienlijke kostenbesparingen opleveren. Door het gebruik van energiezuinige verlichtingstechnologieën, zoals led verlichting, kan er veel worden bespaard op de energiekosten.

Bovendien kan het gebruik van slimme verlichtingssystemen, zoals sensoren en timers, de energie-efficiëntie verder verbeteren door het reguleren van de verlichting op basis van de aanwezigheid van werknemers of de behoefte aan verlichting op specifieke momenten van de dag.

Een ander voordeel van het investeren in een goed lichtplan voor industriële verlichting is dat het de onderhoudskosten op lange termijn kan verminderen. Door het gebruik van duurzame verlichtingssystemen met een lange levensduur en een laag onderhoud, kunnen de kosten voor het vervangen van lampen en armaturen worden verminderd.

Meer weten? Neem contact op met onze product specialisten. 

led-verlichting parkeergarage amsterdam
Thema industriële verlichting

Stel uw vraag

Benieuwd naar ons advies en onze oplossingen voor uw specifieke situatie? Vul het contactformulier in. 

Een van onze specialisten neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.