Explosieveilige verlichting bakkerijen

ATEX verlichting in bakkerijen

Binnen ambachtelijke bakkerijen en industriële bakkerijen wordt met meel en zoetwaren gewerkt. Denk aan tarwemeel en bloem, suiker e.d. Hier kunnen zich potentieel stofexplosies voordoen.

Of zich een explosieve stofatmosfeer voordoet en in welke mate is afhankelijk van de specifieke situatie.

Op basis van de zone-indeling c.q. het explosieveiligheidsdocument kan worden bepaald welke explosieveilige verlichting binnen de bakkerij moet worden toegepast.

Let op een correcte certificering en EX-zone geschiktheid

Let op dat u kritisch bent op de certificeringen van de ATEX armaturen. Zeker bij onduidelijke, buitenlandse herkomst moet u goed (laten) controleren of de armaturen toegepast mogen binnen de explosiegevoelige zones.

Juiste advies explosieveilige verlichting

Bent u op zoek naar armaturen en advies van specialisten op het gebied van ATEX-verlichting?

Neem dan contact op met onze industriële lichtadviseurs die zijn getraind op het gebied van ATEX verlichting. Zij weten welke explosieveilige armaturen binnen bakkerijen kunnen worden toegepast.

Dit in combinatie met een goed industrieel lichtplan voor de beste kwaliteit verlichting. Voor een goed verlichtte en prettige werkomgeving tegen de meest rendabele investering.

Bakkerij overschakelen van TL naar led

Maakt u binnen de niet explosiegevoelige ruimten van uw bakkerij nog gebruik van Tl-verlichting? Dan moet u op termijn overschakelen naar led verlichting. Tl-buizen zijn straks namelijk niet meer voorradig.

Omschakelen naar led betekent een kans om uw verlichting optimaal in te richten. Naast dat led verlichting een stuk energiezuiniger is en langer meegaat, geeft het ook een betere lichtkwaliteit.

Een optie is om te kiezen voor retrofit led-tubes. Dit raden wij ten zeerste af.

De tl-armaturen zijn qua spiegeloptiek en warmtehuishouding van het armatuur niet gemaakt voor ledverlichting. Ook is er kans op warmteontwikkeling.

Bij het toepassen van retrofit led-tubes bent u als eindgebruiker verantwoordelijk qua implicaties voor wat betreft het vervallen van CE-certificering en verzekering.

Overschakelen van tl-verlichting is maatwerk. Bespreek uw situatie met een lichtadviseur, zo voorkomt u dat u later spijt krijgt van niet optimale keuzes. Bel T 038 443 24 of stel uw vraag.