ATEX verlichting veevoederindustrie

Explosieveilige verlichting voerfabrieken

Binnen de veevoederbranche zijn grondstoffen continue in beweging: opslag, mengen en persen. Daarbij kan zich binnen ruimtes een explosieve atmosfeer ontwikkelen met het risico op een stofexplosie.

In ruimten binnen een veevoederfabriek of grondstoffen op- en overslag, waar een explosieve atmosfeer kan ontstaan door stof, moet explosieveilige verlichting worden toegepast.

In het explosieveiligheidsdocument staat beschreven waar de ATEX armaturen binnen de voerfabriek aan moeten voldoen.

Robuuste verlichting productielocatie en opslagsilo’s

Naast dat verlichting voor de mengvoederproductie voor de bepaalde ATEX zones explosieveilig moet zijn, is het zaak om robuuste armaturen te plaatsen met de juiste IP-waarden en slagvastheid.

Armaturen in mengvoederfabrieken of bij grondstoffenopslag moeten eenvoudig te reinigen zijn en waar nodig bestand zijn tegen reinigen onder hogedruk en eventueel met chemische reinigingsmiddelen.

Lichtplan veevoerfabriek

Bovenstaande eisen voor de verlichting bij de productie van voeders vraagt specifieke armaturen voor veeleisende situaties. Daarnaast wilt u een optimale investering en een prettige en veilige werkomgeving.

 Een goed lichtplan is dan nodig. Op basis van de bepaalde randvoorwaarden (bijvoorbeeld ATEX-zones, water- & stofbestendigheid, gewenste hoeveelheid lux per vierkante meter en slagvastheid van armaturen) wordt een plan gemaakt en de best geschikte armaturen gekozen. Afhankelijk van de plek van de armaturen zijn dit bijvoorbeeld high-bays, floodlights of lineaire verlichting. 


Contact industrieel lichtadviseur

De lichtspecialisten van Gunneman Group werken merkonafhankelijk en kiezen voor de best passende oplossingen. 

Bent u procesoperator, facilitair manager, technisch medewerker of installateur binnen de mengvoederbranche? Neem dan contact op met onze lichtspecialisten voor een vrijblijvend gesprek over uw situatie.  

Bel T 038 443 24 00 of stel uw vraag.