Het effect van kleurtemperatuur op werkplek

Wat is kleurtemperatuur?

Wit licht bestaat in heel veel verschillende schakeringen. Dat betekent dat wit licht niet alleen wit is. Er is bijvoorbeeld rood en oranje getint wit licht, dit wordt eerder geassocieerd met gezelligheid en warmte, terwijl blauwe tinten eerder koel en kil overkomen.

Het is mogelijk om een bepaalde tint te koppelen aan een meetbare waarde met behulp van de grootheid “kleurtemperatuur”, uitgedrukt in “Kelvin” (K). Dit maakt het gemakkelijker om de verschillende kleurtinten in te delen. Hoe lager de waarde voor de kleurtemperatuur, hoe meer de rode tint doorweegt en hoe warmer de kleur van het wit licht.

Andersom geldt hetzelfde: een hoge waarde betekent minder rood, dus een blauwe kleurtint. Koudere kleuren (een hogere kleurtemperatuur) worden helderder ervaren dan warme kleuren (een lage kleurtemperatuur).

De verschillen tussen de kleurtemperaturen zie je in onderstaande afbeelding.

kleurtemperatuur verlichting

Kleurtemperatuur hoger dan 4600K wordt koel of daglichtkleur genoemd. Fel licht heeft niet alleen een positieve invloed op welzijn, maar bevordert ook ons concentratievermogen. Zelf merk je waarschijnlijk ook wel dat je beter gefocust bent in helder daglicht dan in een slecht verlichte kamer. Daarom is daglicht ideaal om werkplaatsen te verlichten.

Neutraal licht zit tussen de 3100 en 4600K. Warmlicht zit tussen 2700K en 3000K. Dit soort licht lijkt op natuurlijk licht tijdens een zonsondergang. Hoe roder het is, des te meer ontspannen we worden.

Wat doet de kleurtemperatuur met mij?​

Het is algemeen bekend dat wij beïnvloed worden door kleur. Bepaalde kleuren kunnen ons vrolijk maken, terwijl andere kleuren ons kunnen helpen om beter te concentreren of ons kalmer te voelen. Dit maakt een heel groot onderdeel uit van de sfeer en ons humeur. Dat geldt ook voor de kleurtemperatuur van de led verlichting. Niet alleen voor jou en je collega’s geldt dat ze zich opgewekter voelen bij helder licht, dit geldt ook voor de nieuwe klant die in de wachtruimte zit.

Uit onderzoek blijkt dat gewone, meestal te zwakke verlichte kantoren (denk hierbij aan oude Tl-verlichting) een productiviteitsverlies veroorzaken van jaarlijks 2 miljoen euro in Nederland. De oorzaak hiervan is dat medewerkers in de middag vaak minder alert worden en dus minder werk gedaan krijgen. Zonde!

Welke kleurtemperatuur heb ik nodig?​

Voor een kantooromgeving is in het algemeen witter licht met kleurtemperatuur vanaf 4000K aan te bevelen. Van werknemers/op de werkvloer wordt een hoge mate van concentratie en alertheid gevraagd. Dit wordt met een wittere lichtkleur meer gestimuleerd.

Het is zeer belangrijk om de juiste kleurtemperatuur op je werkplek te hebben. Dit zorgt voor een betere productiviteit en concentratievermogen.

Indien u twijfelt over welke kleurtemperatuur je nodig hebt, neem dan contact met ons op via T: 038-4432400 of [email protected].