LED verlichting is duurder dan traditionele verlichting. Dat houdt bedrijven soms tegen om LED verlichting aan te schaffen. Maar is dat wel terecht of is ben je op lange termijn juist goedkoper uit met LED verlichting? We zetten de feiten voor je op een rij.

LED verlichting: sterke reductie in de opex

Veel mensen en bedrijven zijn al overgestapt op milieuvriendelijke LED verlichting. Anderen aarzelen en zien de overstap als een (te) grote investering. De aanschafkosten, ook wel ‘capex’ genoemd, zijn inderdaad vaak hoger dan bij traditionele verlichting. Daar staat tegenover dat je jaarlijkse kosten (de ‘opex’) van dit type verlichting aanzienlijk lager is.

LED verlichting gaat aanzienlijk langer mee dan traditionele verlichting. Dit heeft een tweetal voordelen. Ten eerste hoeven de armaturen zelf minder vaak vervangen te worden en is de prijs voor de verlichting per brand uur dus goedkoper. Maar belangrijker nog; de maintenance kosten nemen sterk af.

De maintenance kosten zijn in de extreme sectoren vaak een grote kostenpost. Daarom is het op den duur voordeliger om in de opstartfase iets meer te investeren in goede verlichting. Door gebruik te maken van LED verlichting hoeft deze minder vaak vervangen te worden waardoor deze kostenpost sterk gereduceerd wordt. De hogere aanschafkosten zijn dus snel terugverdiend.  Ten slotte nemen ook de energiekosten af.

Duurzamer

LED verlichting is beter voor het milieu dan andere soorten verlichting omdat het minder energie gebruikt én langer meegaat. Daarnaast is het één van de meest zichtbare onderdelen van duurzaamheid binnen je bedrijf. Investeringen in duurzaamheid zijn vaak voor de buitenwereld niet zichtbaar, verlichting is dat wel. Je kunt investeren in LED verlichting dan ook zien als een investering in een duurzamer visitekaartje.

En hoe zit het met de veiligheid?

Veiligheid is in extreme omstandigheden vanzelfsprekend erg belangrijk. LED verlichting zorgt vanaf het moment dat zij worden aangezet direct voor goed licht. In tegenstelling tot andere soorten heeft LED verlichting namelijk geen opwarmtijd. Daarnaast geeft het beter licht af. Waardoor bijvoorbeeld lekkages in piping eerder kunnen worden gedetecteerd en stilstand kan worden voorkomen. LED verlichting zorgt dus voor een verhoogde veiligheid in  extreme omstandigheden.

Je bent goedkoper uit met LED verlichting

Al met al kan worden geconcludeerd dat LED verlichting een hogere ‘capex’ heeft, maar zich over de tijd terugverdiend door een lagere ‘opex’. Je bent dus kortgezegd goedkoper uit met LED verlichting. Doordat LED verlichting zorgt voor beter licht wordt ook de veiligheid op de werkvloer verbeterd en wordt stilstand in het proces voorkomen. Daarnaast is het energiebesparend en een duurzaam visitekaartje voor uw bedrijf. Een onderdeel dat een steeds grotere rol gaat spelen.

Neem contact op met één van onze specialisten om tot een passende LED-oplossing te komen voor uw bedrijf.