RVS 304 en RVS 316 zijn beide populaire roestvrijstalen legeringen die vaak worden gebruikt binnen de industrie.

Ook voor wat betreft de toepassing van kabelwartels in veeleisende of extreme omstandigheden. Wat zijn de onderscheidende kenmerken van deze twee soorten roestvrij staal?

RVS 304:

  • Bestand tegen corrosie: RVS 304 is over het algemeen bestand tegen corrosie in verschillende omgevingen, zoals in de meeste atmosferische omstandigheden en in zoetwater.
  • Uitstekende lasbaarheid: RVS 304 is gemakkelijk te lassen en vormt daardoor een goede keuze voor bewerkingen waarbij lassen vereist is.
  • Goede algemene mechanische eigenschappen: Het heeft een goede sterkte en taaiheid, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen.
  • Temperatuurbestendigheid: RVS 304 kan goed presteren bij temperaturen tot ongeveer 870°C, waardoor het geschikt is voor gebruik in de meeste industriële omgevingen.
  • Kosten: RVS 304 is over het algemeen goedkoper dan RVS 316, waardoor het vaak de voorkeur geniet bij toepassingen waarbij de kosten een belangrijke factor zijn.

RVS 316:

  • Hogere corrosiebestendigheid: RVS 316 heeft een hogere corrosiebestendigheid dan RVS 304, vooral in agressieve omgevingen zoals zeewater en chemische blootstelling. Hierdoor is het geschikt voor toepassingen waar een hoge mate van corrosiebestendigheid vereist is.
  • Betere bestendigheid tegen chloriden: RVS 316 is beter bestand tegen chloriden, zoals die vaak worden aangetroffen in zeewater en industriële omgevingen, waardoor het ideaal is voor maritieme en offshore-toepassingen.
  • Uitstekende hittebestendigheid: RVS 316 behoudt zijn sterkte en mechanische eigenschappen bij hogere temperaturen dan RVS 304, waardoor het geschikt is voor toepassingen die blootgesteld worden aan zeer hoge temperaturen.
  • Medische en farmaceutische toepassingen: Vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en hygiënische eigenschappen wordt RVS 316 veel gebruikt in medische en farmaceutische toepassingen waar steriliteit van cruciaal belang is.
  • Hogere initiële kosten: RVS 316 is over het algemeen duurder dan RVS 304 vanwege zijn verbeterde eigenschappen, wat belangrijk kan zijn bij het overwegen van het materiaal voor specifieke toepassingen.

Welke keuze maakt u voor uw RVS kabelwartels?

Het kiezen tussen RVS 304 en RVS 316 voor kabelwartels in de industrie hangt af van de specifieke omgevingsomstandigheden en vereisten van de toepassing. Als corrosiebestendigheid in agressieve omgevingen belangrijk is, zoals bij zeewaterblootstelling, is RVS 316 vaak de betere keuze. Als de kosten daarentegen een belangrijke factor zijn en de toepassing zich in een minder corrosieve omgeving bevindt, kan RVS 304 een geschikte optie zijn.

Offshore/maritiem: RVS 316 of messing wartels?

In de praktijk zien we dat binnen offshore, maritieme omgevingen voornamelijk de vraag speelt: RVS 316 of messing kabelwartels. Bij messing zien we sneller witte, corrosieve uitslag, waar dit niet ten koste blijkt te gaan van de werking van de wartel. Met andere woorden, beide functioneren net zo goed. Wilt u een advies op maat? Contact onze productspecialisten.