Welke LED armaturen kunt u het beste aanschaffen en waarop moet u letten? Want zeker als u groot inkoopt wilt u zeker zijn van een uitstekende kwaliteit. En waarom kan ‘Made in Europe’ een belangrijk criterium zijn voor uw keuze?

Groot aanbod aan LED verlichtingsproducten

Op dit moment wordt de verlichtingsmarkt overspoeld met LED aanbieders. De prijzen per merk en per LED armatuur kunnen enorm verschillen en ze dragen vaak allerlei keurmerken. Of juist helemaal niet. Daardoor is het vaak moeilijk in te schatten of u echt een goed en duurzaam exemplaar in handen hebt.

Bij LED is vaak bewezen dat goedkoop duurkoop is. Dan gaat de LED armatuur helemaal niet zo lang mee als de verpakking belooft, of haalt ternauwernood de aangegeven lichtopbrengst. En ook daarin zijn er uitzonderingen, want er zijn zeker LED armaturen binnen lagere prijsklassen op de markt die toch prima presteren. Het is ook afhankelijk van de toepassing en het gebruik.

Breng het totale verlichtingsplaatje in beeld

Eigenlijk is de belangrijkste regel dat u bij de aankoop van LED armaturen eerst kijkt naar het totaalplaatje en dan bepaalt welke LED armatuur per situatie geschikt is.

Dus zet op een rij waar de LED armatuur wordt toegepast, hoeveel jaar garantie u krijgt, welke lichtintensiteit daar nodig is, hoe groot de lichtbron moet worden, welke kleurtemperatuur gewenst is, of u het licht moet kunnen dimmen en op welke momenten de verlichting aan- en uitgeschakeld wordt.

Invloed van de juiste armaturen

Belangrijk om te weten, is dat ook de armatuur waar de LED in wordt geplaatst een rol speelt in de uiteindelijke opbrengst. De kwaliteit van de LED verlichting is namelijk sterk afhankelijk van het samenspel met de interne elektronica. Om meer energiewinst te behalen is het verstandig om de armatuur te vervangen door een nieuwe LED armatuur.

Bij goede LED armaturen zijn de armaturen speciaal ontworpen met LED als lichtbron. Hierbij zijn de LEDs, driver en koeling zijn perfect op elkaar afgestemd. Op deze manier is er meer ruimte voor goede koeling van zowel de LEDs als de driver. Of de oplossing ligt in een compleet nieuw lichtplan voor de ruimte.

Aandachtspunten voor de aanschaf van LED’s

Om te beoordelen hoe goed een LED lamp presteert kijkt u naar:

  • Hoeveel licht een lamp afgeeft (het aantal lumen)
  • Hoeveel vermogen de lamp gebruikt (het aantal Watt)
  • De efficiëntie van de lamp (= het aantal lumen : Watt. Hoe hoger dit uitkomstgetal, hoe efficiënter de lamp)
  • De levensduur (de LBC normering)
  • De dimbaarheid (indien nodig)
  • De kleurtemperatuur & kleurechtheid
  • Garantie (betrouwbaarheid van de LED armatuur)

Een aantal van deze punten lichten we hieronder toe.

Controle op levensduur via LBC normering

De levensduur van een LED is een van de belangrijkste criteria. Dit is namelijk bepalend voor de toekomstige onderhoudstermijnen. Daarvoor kijkt u naar de LBC aanduiding op de LED verlichting. Over de tijd neemt de lichtopbrengst van elke LED af en deze terugval wordt op de verlichting aangeduid met een LB en soms C aanduiding.

L geeft het percentage aan van de totale lichtopbrengst in lumen bij het bereiken van het totaal aantal opgegeven branduren. Het geeft aan hoeveel procent lichtsterkte er nog over is. Hoe hoger dit getal, hoe beter de verlichting. B laat verhoudingsgewijs zien wat het percentage verlichting is dat slechter presteert dan de aangegeven L waarde. C toont het percentage verlichting dat stuk is na het bereiken van het opgegeven aantal branduren. Hoe lager dit getal, hoe langer de levensduur is van de lamp.

Kortom, LED’s met een lange levensduur die minder onderhoudsgevoelig zijn, hebben een hoge L waarde, gecombineerd met een lage B en C waarde.

Belang van kleurtemperatuur en kleurechtheid

Hoe ‘warm’ het licht is dat de LED uitstraalt, wordt aangeduid met de kleurtemperatuur, uitgedrukt in K. Hoe lager dit getal, hoe warmer, gezelliger het licht.

Zo is 2700K vergelijkbaar met het licht van een gloeilamp. 4000K is veel koeler, maar weer een stuk beter als werklicht.

Ook de kleurechtheid van LED is van belang. Deze CRI waarde loopt van 0-100 en geeft aan hoe natuurgetrouw kleuren worden weergegeven. Hoe lager de CRI, hoe minder goed de lamp dat doet. Een CRI van 90 en hoger geeft een goede kleurweergave.

Waarom LED armaturen ‘Made in Europe’?

Bij LED’s worden de aangegeven waardes en levensduur vrijwel alleen behaald bij een goed ontworpen verlichting. Die dus efficiënt is, een goede interne warmteafgifte heeft en waarbij de kwaliteit van de elektronica in orde is. En dat kan van merk tot merk aardig verschillen.

Aan te bevelen is om in ieder geval te kiezen voor een producent/leverancier met jarenlange expertise, waarvan de referenties goed zijn en die zijn producten in Europa laat maken. Europese LED armaturen hebben vaak een hogere kwaliteitsstandaard.

Houd daarnaast ook rekening met de garantie. LED armaturen gaan lang mee, maar u wilt ook zeker kunnen zijn van de opgegeven levensduur. Vraag de producent/leverancier ook naar de levertijd. Een kortere levertijd houdt in dat een product/leveranciers flexibel is.

Gecertificeerde en duurzame keuze

Juist bij ‘Made in Europe’ LED verlichting is de kwaliteit gecontroleerd, vallen ze doorgaans onder de Europese wet- en regelgeving en dragen ze de juiste keurmerken.

Bovendien is aan de maakzijde geen sprake van mogelijke uitbuiting en de transportlijnen en levertijden van producent tot afnemer zijn relatief kort. Zo kiest u tegelijk voor duurzame producten.

Ook de garantie is meestal goed geregeld. En mochten er toch problemen zijn met de verlichting, dan is het contact met de leverancier ook een stuk sneller geregeld.

Contact onze product specialisten voor een advies op maat.