TL-buis vervangen door LED?

Heeft u nog TL-buizen hangen en wilt u deze vervangen door LED-verlichting. Dan heeft u meerdere opties om naar LED over te stappen. Een TL-lamp vervangen door led geeft een aanzienlijke besparing. Vaak bedraagt de besparing op energie zo’n 50 tot 70%. Aanzienlijk dus.

Maar wat zijn nu de opties bij het overstappen van TL-verlichting naar LED-verlichting? 

Een Tl-buis vervangen door LED kan door:

  • Het retrofitten van de lichtbron kan door een tl lamp te vervangen door een led retrofit buis.
    Het vervangen van de TL door “LED TL” raden wij ten zeerst af om meerdere redenen: De 7 nadelen van retrofit-led
  • Het retrofitten van het oude TL armatuur, de behuizing wordt deels vervangen door een LED-lichtbron en bijbehorende driver. Het kan interessant zijn om te kijken of u uw bestaande verlichting kan worden voorzien van LED door het geheel retrofitten van het armatuur. Onze lichtspecialisten kunnen u hierbij adviseren. 
  • Het vervangen van de complete verlichting door nieuw LED-verlichting. Kort door de bocht; het vervangen van de TL-bak door een nieuwe en energiezuinig LED. Hierbij kunt u kiezen voor één op één vervangen van de bestaande armaturen of te kiezen voor een geheel nieuwe lichtsituatie. Waarbij de bekabeling en de armaturen compleet worden vervangen. Dit geeft de beste lichtkwaliteit en  – op basis van een doordacht lichtplan – investeert u niet in meer nieuwe LED-armaturen dan nodig. 


Bij het vervangen van TL-verlichting door nieuwe LED-verlichting blijft de lichtkwaliteit vaak een onderbelicht aspect. Lichtkwaliteit heeft invloed op het welbevinden van werknemers, hun productiviteit en de veiligheid op de werkvloer.

De investering in een nieuwe lichtinstallatie vertegenwoordigt een klein deel van de totale kosten van de verlichting gedurende de levensduur. Een veel wezenlijker aspect is hoe lang de nieuwe verlichting meegaat en of de lichtoutput weinig verval heeft.

Kortom laat u goed adviseren door onze specialisten op het gebied van verlichting. Zij adviseren u vrijblijvend over de mogelijkheden.