Persoonlijk advies | Hoogste kwaliteit | Slimme oplossingen

ATEX ZONES

ATEX ZONES

Explosiegevaar treedt op bij een explosieve atmosfeer. Een explosieve atmosfeer is een mengsel van brandbare stoffen en lucht in de vorm van dampen, gassen, nevels of stof onder atmosferische omstandigheden. De kans op een explosie bestaat overal waar met voornamelijk de opslag en verwerking van bepaalde stoffen wordt gewerkt. Een explosie kan onder meer ontstaan door:

  • Vuur
  • Vonken (bij het aan- en uitzetten van een elektrisch apparaat)
  • Opwerveling van stofwolken (door ventilatie of tocht)
  • Statische elektriciteit
  • Blikseminslag

Er is sprake van een (stof) explosie wanneer er een explosieve verbranding van stof met zuurstof in de lucht plaatsvindt. Wanneer dit in een bepaalde verhouding aanwezig is in combinatie met een ontstekingsbron, bijvoorbeeld in de vorm van een statische ontlading, zal een explosieve verbranding plaatsvinden. Het zuurstof en het ontvlambare materiaal moeten in overeenkomstige concentratie aanwezig zijn om een explosieve atmosfeer te creëren.

Zone 0

Een gebied waarin onder normale omstandigheden continu een ontvlambare atmosfeer aanwezig is in de vorm van een mengsel gas, damp of nevel in combinatie met lucht.

-Meer dan 1.000 uur per jaar-

Zone 1

Een gebied waarin een mengsel van brandbare stof in de vorm van gas, damp of nevel in combinatie met lucht explosief kan worden.

-Tussen 10 en 1.000 uur per jaar-

Zone 21

Een gebied waarin een brandbare wolk stof in lucht, af en toe aanwezig kan zijn.

-Tussen 10 en 1.000 uur per jaar-

Zone 2

Een gebied waarin een mengsel van brandbare stof in de vorm van gas, damp of nevel in combinatie met lucht, niet waarschijnlijk is. Of, wanneer dit toch voorkomt, het verschijnsel van korte duur is.

-Minder dan 10 uur per jaar-

Zone 22

Een gebied waarin een wolk brandbaar stof in de lucht niet waarschijnlijk is. Wanneer dit toch gebeurt, de tijdsduur kort is.

-Minder dan 10 uur per jaar-

Stel uw vraag

Benieuwd naar ons advies en onze oplossingen voor uw specifieke situatie? Vul het contactformulier in. 

Een van onze specialisten neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.