LED-verlichting voor havenkranen

Kraanverlichting, waar moet u op letten

Havenkranen opereren in een uitdagende omgeving waar heldere en gerichte verlichting cruciaal is. Het verlichtingssysteem moet de operators een duidelijk zicht bieden op de goederen en de omgeving, om veilige en efficiënte laad- en losoperaties mogelijk te maken.

Daarnaast moeten havenkranen bestand zijn tegen de ruwe maritieme omstandigheden, zoals zoutwatercorrosie en trillingen. LED verlichting is bij uitstek geschikt voor dergelijke omgevingen vanwege de duurzaamheid en robuustheid van de LED lampen.

Bij het kiezen van LED verlichting voor havenkranen zijn er enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

Verschillende type kranen

Iedere kraan kent zijn eigen kenmerkende toepassing: bijvoorbeeld een

  • havenkraan
  • bovenloopkraan
  • bouwkraan

 

Het type kraan is van belang met het oog op weersinvloeden waaraan de kraan wordt blootgesteld en met welke trillingen de verlichtingsarmaturen te maken hebben.

Weersbestendigheid en IP-waarde

Wanneer weersbestendige verlichting noodzakelijk is, wordt gekeken naar een toereikende IP-waarde. Hiervoor kiezen we voor armaturen met een IP66/67 klassering.

Corrosie van armatuur

Wanneer het armatuur onderhevig is aan weersomstandigheden, kan het materiaal verweren als gevolg van corrosie. In deze context moeten de armaturen zijn voorzien van een speciale laag (coating) die corrosie voorkomt. Deze worden omschreven in de ISO- norm voor atmosferische corrosie en worden afgekort met de letter C gevolgd door het cijfer 1 tot en met 5. Voor de veeleisende plaatsen waar deze kranen wordt ingezet, nemen we C5-I (industrieel) of C5-M (marine).

Lichtopbrengst van kraanverlichting

Het belangrijkste onderdeel bij de keuze voor kraanverlichting is natuurlijk de lichtopbrengst. Beter licht en zicht verhoogt de arbeidsproductiviteit. Ook zorgt het juiste licht ervoor dat mensen de werksituatie beter kunnen overzien en dit maakt de kans op fouten kleiner. Dankzij de helderheid en kleurweergave van LED lampen kunnen operators de details van de lading beter zien, waardoor het risico op ongevallen wordt verminderd.

Bovendien minimaliseert LED verlichting schaduwen en vermindert het de kans op verblinding. Traditionele verlichtingsopties kunnen scherpe schaduwen creëren, waardoor het moeilijk kan zijn om de lading nauwkeurig te positioneren.

Wat is er dan voor nodig om het juiste licht te creëren op en kraan?
Natuurlijk willen we het licht projecteren daar waar we het nodig hebben en willen we lichtvervuiling en -verblinding vermijden. Dit kunnen we realiseren door gebruik te maken van verschillende uitstralingshoeken met als voorbeelden;

  • narrow
  • medium
  • wide
  • A- symmetrisch

 

Dan is een lichtberekening belangrijk om ervoor te zorgen dat we de juiste aantal lux op het oppervlak hebben met de bijbehorende gelijkmatigheid. Daar speelt ook de kleurtemperatuur rol in. Ons advies zou zijn om te kiezen voor 5000K omdat deze kleurtemperatuur dicht in de buurt van daglicht komt.

Onderhoud aan kraanverlichting

Armaturen welke op kranen zijn gemonteerd, zijn zelden gemakkelijk te bereiken. Vaak moet er een hoogwerker aan te pas komen en moet de kraan stilgelegd worden om onderhoud te kunnen uitvoeren. Dit is tijdrovend en prijzig. Daarom is het belangrijk dat de gekozen armaturen geen onderhoud nodig hebben en een lange levensduur (branduren) hebben. Deze gegevens zijn geclassificeerd aan de hand van de L-B-C waarden die de fabrikant heeft opgegeven.

Conventionele kraanverlichting vervangen door LED

Op veel kranen hangt er nu nog conventionele verlichting in de vorm van gasontladingslampen. Deze lampen zijn van een hoog wattage en daardoor een flinke kostenpost op de energierekening. Door over te stappen naar de led- variant levert dit direct al een mooi besparing op. Een ander voordeel van de overstap naar led is dat leds veel minder gevoelig zijn voor trillingen van buitenaf. Iets waar de gasontladingslamp wel gevoelig voor is.

Advies kraanverlichting

Een ervaren specialist nodig op het gebied van kraanverlichting? Neem contact op met één van onze lichtspecialisten voor een advies op maat of een vrijblijvende kennismaking. Bel 038 443 2400 of vul het contactformulier in. 

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.