Human Centric Lighting (HCL) is een mensgericht verlichtingsconcept dat veel voordelen biedt. Wanneer verlichting vervangen moet worden, kijken organisaties vaak naar de energie-efficiëntie.

Een hogere energie-efficiëntie helpt tenslotte om energie en kosten te besparen. Ondanks dat er voor de verlichting aanzienlijk minder energie wordt verbruikt dan voor het productieproces, kunnen de besparingen toch flink oplopen. Zeker wanneer er wordt gekozen voor een onderhoudsarme oplossing.

Met Human Centric Lighting zorg je naast besparing op kosten daarnaast ook goed voor je personeel. Deze verlichting met biodynamisch licht draagt bij aan een gezond bioritme van medewerkers en een optimale ondersteuning bij hun dagelijkse werk. Wat houdt Human Centric Lighting precies in? En waarom zou jij dit toepassen? In deze blog lees je er meer over.

Wat is Human Centric Lighting?

De naam zegt het al: bij Human Centric Lighting staan mensen en hun activiteiten centraal. Deze manier van verlichting gaat verder dan zicht en energiebesparing. Licht heeft een grote invloed op mensen. Het stuurt ons biologische ritme en beïnvloedt zo ons humeur, onze slaap en productiviteit. Human Centric Lighting bootst met kunstmatige verlichting het natuurlijke ritme van het daglicht buiten na. 

Zo verandert afhankelijk van de hoeveelheid daglicht buiten en de activiteit van mensen bijvoorbeeld de lichtkleur en de verlichtingssterkte. Dit heet biodynamische verlichting. Het resultaat is het juiste licht op het juiste moment, passend bij de woon- of werksituatie van mensen.

Visuele en biologische aspecten van Human Centric Lighting

Human Centric Lighting houdt rekening met de visuele aspecten van licht, maar ook met de emotionele en biologische aspecten. Dit biedt verschillende mogelijkheden:

Voorkomt een verstoord dagritme. Door o.a. nachtdiensten kan je ritme en lichaam van slag raken, met stress en slaapproblemen als gevolg. Met Human Centric Lighting kun je het dagritme van de gebruiker evenaren of beïnvloeden.

Je kunt Human Centric Lighting ook gebruiken om de emoties van mensen te beïnvloeden en bijvoorbeeld een gevoel van rust en ontspanning op te roepen of juist de energie te verhogen.

Daarom Human Centric Lighting toepassen

De juiste Human Centric Verlichting heeft veel positieve effecten. We zetten er een aantal op een rij:

  • De verlichting is altijd afgestemd op de hoeveelheid daglicht en het moment van de dag. Zo is het licht ’s ochtends helder en ’s avonds warmer en gedimd. Dit zorgt voor een beter bioritme.
  • De verlichting kan individueel worden afgestemd op taken die mensen uitvoeren en zo helpen een betere productiviteit, concentratie en een beter welzijn te bewerkstelligen.
  • De verlichting heeft een positief effect op emoties en stemming.
  • Verlichting wordt alleen gebruikt waar nodig, wat zorgt voor een lager energieverbruik en dus lagere energiekosten.
  • Met het toepassen van Human Centric Lighting voldoe je aan criteria om gebouwcertificaten zoals BREAAM te behalen.

 

Aan de slag

Wil jij Human Centric Lighting toepassing binnen jouw organisatie? Dan vraag je je wellicht af wat je hiervoor nodig hebt. Het belangrijkste wanneer je aan de slag gaat met deze manier van verlichten is een goed lichtplan. Alleen zo kun je de verlichting optimaal afstemmen op mensen en zo de voordelen van Human Centric Lighting optimaal benutten.

In praktische zin heb je om de verlichting af te stemmen op de mens, led-armaturen nodig die aanpasbaar zijn in zowel kleurintensiteit als lichtintensiteit. Deze armaturen zijn voorzien van geavanceerde drivers en stuurmodules die zorgen voor een onafhankelijke controle van de lichtintensiteit. Een volledig geautomatiseerd verlichtingssysteem gebruikt sensoren om informatie te verzamelen over de daglichtintensiteit en het aantal mensen op een bepaalde plaats. De verlichting wordt hierop automatisch aangepast, met een optimale verlichting als resultaat.

Als specialist in verlichtingsoplossingen geven wij jou graag advies over Human Centric Lighting en helpen we je hiermee aan de slag te gaan. Heb je vragen of mogen we met jouw organisatie meedenken? Neem dan contact op met onze product specialisten of vul het contactformulier in.