Wat zegt de opgegeven levensduur over de kwaliteit van led?

Een belangrijk criterium bij LED’s is de aanduiding van de levensduur, welke voor een belangrijk deel zal bepalen hoe snel u de investering terugverdient en uiteindelijk de ROI op uw investering. Verlichting die langer meegaat is duurzamer en zorgt ervoor dat u minder gauw LED-armaturen hoeft te vervangen en voor nieuwe kosten komt te staan. Dit berekenen we op basis van een ROI-calculatie.

Lijnverlichting magazijn

Afname van de lichtopbrengst van LED

De lichtopbrengst van LED’s neemt af tijdens hun levensduur. Een belangrijke factor is de warmtehuishouding van het armatuur en de LED. Efficiënt warmtebeheer is dus van vitaal belang.

Bij LED-verlichting is de warmteontwikkeling aanzienlijk minder dan bij conventionele verlichting,  maar er vindt nog steeds warmteontwikkeling plaats. Overmatige hitte kan de levensduur van de LED-verlichting aanzienlijk verkorten. Houdt dus in uw opzet ook rekening met de omgevingstemperatuur in de ruimte waar de verlichting komt te hangen.

Hoe koeler de interne driver en LED’s, des te langer de levensduur. Wilt u dat uw LED-verlichting lang meegaat, dan is het zaak te kiezen voor verlichting met een optimaal thermisch ontwerp. Hierbij speelt de materiaalkeuze dus een belangrijke rol. Aluminium geleidt warmte bijvoorbeeld 5x beter dan staal en 800x beter dan kunststof. De kwaliteit van de LED’s en driver zijn daarbij ook bepalend.

Om een duidelijke lijn te krijgen in wat de kwaliteit is van LED-lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde LED’s is de LB-normering ingesteld.

kwaliteit van led en levensduur verlichting

Wat houdt de LB(C)-normering in?

LED-verlichting wordt beoordeeld aan de hand van de LB-waarde en geeft aan hoe lang LED-verlichting kan branden voordat het lichtniveau is gedaald tot het punt waarop deze vervangen moet worden.
De LB-normering is gestandaardiseerd, waardoor u eenvoudig de levensduur van LED-verlichting van verschillende merken kunt vergelijken.

De LB-waarde is essentieel bij het kiezen van de juiste LED-verlichting. Het bepaalt niet alleen hoe lang de verlichting meegaat, maar ook hoe lang het voldoende helderheid behoudt. Een hogere LB-waarde betekent over het algemeen een langere levensduur en minder frequente vervanging van de verlichting.

De L-waarde

De eerste waarde van de LB-normering is de L-waarde. De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan bij een bepaalde tijd. Wordt dus de levensduur van 50.000 branduren opgegeven met een L70 waarde, dan betekent dit dat er bij 50.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over is. Hoe hoger dus het getal van de L-waarde, hoe kwalitatief beter de LED-armatuur is.

De B-waarde

De B-waarde geeft het percentage LED’s aan dat minder lichtopbrengst heeft dan aangegeven bij de L-waarde na het aantal branduren. De B-waarde gaat altijd uit van een worst-case scenario. In de praktijk valt dit dus vrijwel altijd positiever uit. Hoe lager de B- waarde des te hoger de kwaliteit van de gebruikte LED’s. In sommige gevallen wordt de B-waarde niet genoemd. Men gaat in dat geval altijd uit van een B50 waarde.

L70/B50 – bij de aangegeven hoeveelheid branduren (bijvoorbeeld 50.000), geeft 50 % van de leds meer dan 70 % lichtoutput en de overige 50 % geeft minder dan 70 % van de oorspronkelijke lichtoutput

LB-waarde verlichting

L70/B10 – bij de aangegeven hoeveelheid branduren (bijvoorbeeld 50.000), geeft 90 % van de leds meer dan 70 % lichtoutput en de overige 10 % geeft minder dan 70 % van de oorspronkelijke lichtoutput

Voorbeeld LB-normering

Lichtbron van merk ‘X’ heeft een lumen output van 3000 lumen, een levensduur van 50.000 branduren en een LB-normering van L70B50.

  • De L-waarde geeft aan dat er na 50.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft, oftewel de lumen output is bij 50.000 branduren nog 2100 lumen.
  • De B-waarde van deze lichtbron geeft aan dat bij 50% van deze lichtbronnen de lumen output minder is dan 70% (en dus < 2100 lumen) bij 50.000 branduren.

 

De C-waarde

Naast LB-waarde kan er ook een letter C toegevoegd zijn. Dit getal, ook weer een percentage, is de hoeveelheid LED’s die bij een bepaalde levensduur stuk gaan. Wanneer we uitgaan van de lichtbron van merk ‘X’ en deze een normering heeft van L70B50C2 geeft dit aan dat 2% van de LED’s totaal uit mogen vallen bij 50.000 uur. Des te lager dit getal, des te beter de kwaliteit dus.

Onderhoudsfactor verlichting

De L-, B- en C-gegevens zijn ook noodzakelijk voor de bepaling van de zogenoemde onderhoudsfactor, ook wel maintenance factor (MF) genoemd. De onderhoudsfactor geeft aan hoeveel initiële lichtstroom nog beschikbaar is aan het einde van de levensduur van het armatuur.

Door de juiste onderhoudsfactor toe te passen, is het zeker dat de LED-lichtinstallatie ook na vijf of tien jaar nog voldoet aan het gewenste/vereiste lichtniveau.

Daarnaast kan de onderhoudsfactor bepalend zijn bij het ontwerp van energie-efficiënte verlichtingsinstallaties. Bij een hogere onderhoudsfactor kan de uiteindelijke energiebehoefte lager zijn. Daarom is het belangrijk om altijd een kosten-batenanalyse te maken op basis van praktische en vereiste onderhoudscycli.

Invloed op het rendement van uw investering

De LB-waarde is het fundament voor de ROI-berekening van uw investering. Immers hoe langer de verlichting meegaat, des te lager de totale kosten. Hier wordt in de praktijk nogal eens aan voorbij gegaan. Met een slechtere LB-waarde bent uw wellicht qua initiële investering goedkoper uit, maar staat u ook sneller weer voor nieuwe investering.

Dit naast het verval in de lichtopbrengst dat in de praktijk onwenselijk is. Daarnaast vertegenwoordigt de aanschaf van een LED-armatuur vaak maar 20% van de kosten gedurende de gehele levensduur.

high-bay magazijn verlichting

Voorbeeldberekening voor een bedrijfshal met een gewenst lichtniveau van 400lux.

  • De Fellowlight Nova heeft L90B10 bij 51.000 branduren.
  • Merk B heeft een armatuur met L70B50 bij 51.000 branduren.
  • Dit betekent dat u met Fellowlight na 51.000 branduren bijvoorbeeld nog 400lux heeft (444×0,9).
  • Dan heeft u bij merk B nog maar 311lux (444×0,7). Waarschijnlijk komt u al bij 37.000 uur onder het gewenste lichtniveau van 400lux uit. Dit betekent dat u eerder uw verlichting weer moet vervangen.

 

Bij het opstellen van een goed lichtplan voor de bedrijfshal zou bij de toepassing van Merk B er meer armaturen bijgeplaatst moeten worden (hogere kosten) om rekening te houden met het grotere verval. Om zo na het opgeven aantal branduren voldoende lumenoutput te realiseren.

Uitgaande van 3500 branduren per jaar, kunt u met de Fellowlight Nova ruim 14,5 jaar vooruit, met Merk B bent u na circa 10,5 jaar toe aan nieuwe LED-verlichting. Met betere LED-verlichting stelt u een nieuwe investering dus 4 jaar langer uit.

Let dus niet op alleen de initiale aanschafkosten, maar kijk hoe lang de verlichting blijft presteren en meegaat op basis van de LB-waarde.

Wanneer de verlichting enkele jaren langer meegaat staat dit niet in verhouding tot de meerkosten bij de initiële installatie. Los van de extra werkzaamheden en onderbreking van de werkzaamheden op de werkvloer.

Wilt u meer weten over LED-armaturen en de beoordelingscriteria, neem dan contact op met onze lichtadviseurs.

Thema industriële verlichting

Gerealiseerde lichtprojecten

Voor de vervanging van de bestaande armaturen bij deze voedselverwerker heeft Gunneman armaturen geleverd die aan de hygiëne-eisen voldeed en bestand was tegen de omgevingsfactoren.

De klant was voor de bouw van de nieuwe installatie op zoek naar betrouwbare lijnverlichting waarmee de veiligheid van de medewerkers op de plant op 1 stond, maar waarbij lagere installatiekosten en maintenancekosten dan bij de gebruikelijke verlichting in soortgelijke projecten een pré was.

Voor de bouw van een nieuwe installatie voor de NAM heeft Gunneman verschillende Chalmit armaturen geleverd waardoor de maintenancekosten lager uit vallen dan gebruikelijk.

Merken industriële LED-verlichting

Recente berichten